Erős Kéz néven tálibellenes műveletet indítanak a magyar erők

A jelenleginél ötven százalékkal több magyar katona teljesít majd szolgálatot 2008-tól Afganisztánban, az új vállalások új típusú kockázatokat is jelentenek majd - mondta Szekeres Imre honvédelmi miniszter az MTI-nek vasárnap Afganisztánban. A tárcavezető Horváth Ágnes egészségügyi miniszterrel közösen utazott három napra Afganisztánba.

2008-tól több projektben vesznek majd részt magyar katonák, így egy időben 290-300 magyar egyenruhás lesz majd Afganisztánban. A magyar katonák látják majd el a kabuli repülőtér irányítását, emellett különleges katonai műveletekben vesznek részt, valamint lesz magyar vezetésű összekötő-tanácsadó csoport is. Továbbra is magyarok vezetik majd a bagláni tartományi újjáépítési csoportot (PRT) - mondta Szekeres Imre.

Az eddigi északi PRT-vezetés mellett a veszélyesebbnek ítélt délen is bevethetik majd a magyarokat más típusú feladatokra, ez pedig új kockázatokat jelent - tette hozzá a miniszter.

"A déli területeken több harci esemény van, ez más típusú kockázatot jelent, míg északon az út mentén elhelyezett aknák jelentenek veszélyt" - hangsúlyozta a miniszter.

A 2008-as költségvetésben a magyar kormány már számol a plusz kiadással, amely összesen néhány százmillió forintot jelent. Az új projektekről ötpárti egyetértés van Magyarországon - fűzte hozzá.

Az afganisztáni jelenlét növelését a héten jelentette be - Magyarországgal együtt - összesen kilenc ország a NATO hollandiai informális csúcstalálkozóján.

Az MTI azon kérdésére, hogy meddig maradhatnak magyar katonák Afganisztánban, illetve meddig tarthat a NATO-jelenlét a közép-keleti államban, Szekeres Imre azt mondta: ma még senki nem mond konkrét időpontot. Az afgán hadsereg felkészítésére még legalább 3-4 évre van szükség, de emellett a rendőrség reformját is végig kell vinni - mutatott rá.

A NATO azonban ezután is Afganisztánban marad, támogató szerepet lát el - tette hozzá.

Baglán tartomány kormányzója is azt mondta az MTI-nek a honvédelmi miniszterrel folytatott tárgyalás után, hogy egyelőre nem lehet megmondani, meddig lesz szükség a koalíciós erőkre Afganisztánban. Mahamad Alam Iszakszaj - aki este rezidenciáján fogadta a magyar delegációt - a magyar PRT-ról elmondta, hogy a

tartományi újjáépítő csoport nemcsak a fejlesztéseket végzi el, de a helyiek is a katonákhoz fordulhatnak bármilyen problémájukkal.  A kormányzó nem tartja jelentős veszélynek, hogy egyre több út menti bomba robban az ISAF csapatok konvojai mellett Baglán tartományban, hiszen szerinte a többi tartományban több támadás van. 

Rózsa Tibor, a PRT parancsnoka arról beszélt az MTI-nek, hogy egyre több támadás éri a helyi és a nemzetközi koalíciós erőket az eddig békésnek mondott észak-afganisztáni Baglán tartományban, magyar katonák közelében októberben eddig háromszor robbantottak pokolgépet.

Eddig főként a déli, dél-nyugati tartományokban voltak tevékenyek a tálibok, most azonban ki akarják terjeszteni erejüket az egész országra, így délről  az eddig biztonságosnak mondott északra küldik harcosaikat,  hogy ott is ingataggá tegyék a helyzetet.  Sok esetben pedig "megélhetési bűnözőket" bérelnek fel a támadásra - tette hozzá a parancsnok.

A tálibok visszaszorítására jövő héten a magyar PRT elindítja az Erős kéz műveletet, amelynek célja, hogy a lakosság legalább maradjon semleges a tálibokkal szemben, ne támogassa őket - mondta.

Szekeres Imre puli-humri látogatásán találkozott a tartományi oktatási, vízügyi és kulturális miniszterrel, valamint magyar segélyszervezetek képviselőivel is tárgyalt.

A tárgyalás után a miniszter elmondta: növelni kell a magyar civilek jelenlétét Afganisztánban.  Meg fogjuk vizsgálni, helyes-e, hogy a katonák ilyen sokat vállalnak. Egyértelműen nagyobb civil szerepvállalásra van szükség - hangsúlyozta.

A miniszter hozzátette: azt is át kell tekinteni, hogy érdeklődik-e a magyar gazdaság Afganisztán iránt.

A tárgyaláson a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a Baptista Szeretetszolgálat vett részt.

A miniszter délután átadott egy könyvtárat a helyi iskolában, amelyet két számítógéppel, hősugárzókkal és rádiókkal is felszereltek.

Vasárnapi programján Horváth Ágnes egy sürgősségi orvosi rendelő alapkövét rakta le. Az ünnepségen a helyi szokásoknak megfelelően egy kecskét is levágtak, a vérét pedig a kórház alapjába csurgatták.

Az orvosi rendelő 18 millió forintból valósul meg, az intézményt több elsősegély ládával is felszerelik. Az egészségügyi minisztérium összesen 25 millió forintot költ fejlesztésre idén Afganisztánban - mondta a miniszter.

Szekeres Imre és Horváth Ágnes vasárnap érkezett három napra Afganisztánban. A két miniszter és az őket kísérő delegáció egy napos késéssel indult, az őket szállító spanyol katonai géppel ugyanis technikai problémák voltak.

Az afganisztáni úton Szekeres Imre hétfőn a tervek szerint találkozik Hamid Karzai elnökkel, valamint több helyi és NATO-vezetővel.

Magyarország körülbelül kétszáz katonával tavaly vette át a több mint 760 ezer lakosú északi Baglán tartomány PRT-jának vezetését Hollandiától.

 (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.