Hága vizsgálja a „Karadzics-alkut”

A hágai ENSZ-törvényszék felkérte a szerb főügyészséget, hogy vizsgálja meg: van-e alapja annak az állításnak, miszerint egy alku eredményeképpen van ma is szabadlábon a háborús bűnökkel vádolt Radovan Karadzsics.

Mint már szeptemberben megírtuk, az ENSZ-törvényszékkel való kapcsolattartásért felelős belgrádi hivatal vezetője azt közölte: bizonyítékok vannak rá, hogy 1996-ban megállapodás született Richard Holbrook, Washington akkori balkáni közvetítője és a volt boszniai szerb vezető között. Az állítólagos alku értelmében Karadzsics eltűnt a közéletből, s cserébe 600 ezer dollárt, biztos lakóhelyet és hatfős őrizetet kapott az USA-tól. Az amerikai kormány és Holbrook is tagadja mindezt. – Felháborító hazugság! – jelentette ki Holbrook, aki megrökönyödését fejezte ki, amiért vannak, akik jobban hisznek háborús bűnösöknek, mint az Egyesült Államoknak és olyan embereknek, akik békét hoztak a Balkánra.

A BBC tudósítójának ugyanakkor egy korábbi magasrangú szerb hivatalnok, Vladimir Nadezsdin most elmondta: látta az egyezséget rögzítő papírlapot, rajta a boszniai Szerb Köztársaság emblémájával. Karadzsics lánya is arról számolt be: 1996. július 18-án apja felhívta a családot, és elmondta, hogy az alkunak köszönhetően nem kell tartania Hágától. Az ENSZ-törvényszék nem zárja ki, hogy létrejöhetett ilyesféle megállapodás.

Nem vet éppen jó fényt a nagyhatalmakra Karadzsics-ügyben Florence Hartmann szeptemberben megjelent könyve sem. Mint megírtuk, a szerző, aki hat éven át (2000-2006) volt Carla del Ponte, a hamarosan távozó hágai főügyész szóvivője, Béke és büntetés című, Párizsban megjelent könyvében nem kevesebbet állít: a franciák, a britek, az amerikaiak és az oroszok lelkén szárad, ha Srebrenica bűnösei megússzák a felelősségre vonást.

Karadzsiccsal állítólag egy francia tiszt, Hervé Gourmelon tartotta a kapcsolatot a boszniai szerb Paléban, arról próbálva meggyőzni, hogy adja fel magát. Megesett állítólag, hogy Karadzsics Borisz Jelcin orosz exelnök gépén utazhatott Fehéroroszországba. A szóvivőnő bemártja a CIA-t is, amelyet a főügyész 2002 januárja óta hiába unszolt, hogy bocsássa rendelkezésére telefonlehallgatásai hanganyagát.

Brüsszeli tudósítónktól

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.