Szili: a népszavazás intézményét fenyegeti a populizmus

Szili Katalin szerint a népszavazási kezdeményezések - amelyek többsége aktuálpolitikai célokat szolgál - a parlamenti erők tehetetlenségét és együttműködési képtelenségét mutatják. A házelnök erről az MTI-nek adott interjújában beszélt. Szili úgy látja: a népszavazás, ami a közvetlen népképviseleti érdekérvényesítés egyik legfontosabb formája, a kezdeményezések nagy száma és eltérő minősége miatt elveszítheti a jelentőségét.

A népszavazás intézményét nem szabadna a populizmus szolgálatába állítani - jelentette ki. A politikus szerint a népszavazás tekintetében nincs szükség törvénymódosításra, mindössze be kellene tartani az alkotmány szellemiségét és a vonatkozó jogszabályokat. A népszavazás ilyen aprópénzre váltása a politika hitelvesztését erősítheti a társadalomban - emelte ki a házelnök.

Szili Katalin fontosnak tartja, hogy a pártok leültek tárgyalni egymással. Szerinte tovább is kellene lépni, és számba venni mindazokat az ügyeket, amelyek régóta napirenden vannak, megoldatlanok és eddig kimaradtak az Országgyűléshez benyújtott indítványokból. Emlékeztetett arra: ő már tavaly ősszel kezdeményezte a parlamenti képviselők hiányzásának szankcionálását. A rendezendő ügyek között említette a parlamenti vizsgálóbizottságok működésének szabályozását, az egyéni választókerületek átszabását, vagy a kisebbségek parlamenti képviseletének megteremtését, ami 15 éve húzódik.

Szili Katalin jelezte: jobbnak tartana egy átláthatóbb, szisztematikusabb egyeztetést. "Ennek alapján nem egy-egy dolgot ragadnánk ki az Országgyűlés működése kapcsán, hanem önálló parlamenti törvény megalkotásával rendeznénk valamennyi kérdést" - hangoztatta. Ez - mint mondta - két részből állna: a törvényi szint mellett a házszabály alacsonyabb rendű jogszabályként tartalmazná továbbra is a konkrét, technikai működés szabályait.

A politikai közélet megtisztítását célzó szocialista javaslatokkal kapcsolatban a házelnök arról is beszélt az MTI-nek: véleménye szerint a parlamenti képviselők összeférhetetlenségének szabályozása egyoldalú lesz. Az önkormányzati képviselők lehetnek parlamenti képviselők, így ők nagyobb lobbierővel rendelkeznek majd, mint a saját polgármesterük - vélekedett. Ráadásul egy polgármestertől joggal várják el, hogy fellépjen települése érdekében - jegyezte meg a szocialista politikus. Hangsúlyozta: a korrupció visszaszorításához morális váltás kell az országban.

Az a jó, ha valaki azért tartja be a jogszabályt, mert egyetért vele, nem pedig azért, mert fél a szankcióktól. Olyan országban szeretnék élni, ahol nem a kirívó, egyedi esetekre alkotunk jogszabályt, hanem hosszú távú erkölcsi értékek mentén - fogalmazott a házelnök. Szili szavai szerint annak a morális elvárásnak kell megfelelni, hogy aki képviselő, az ne éljen vissza kiválasztottságával, az ország pedig hagyjon fel végre az összekacsintás gondolkodásmódjával. Erre mondom, hogy jó lenne a morális rendszerváltást is végigvinni Magyarországon - tette hozzá. (MTI)

Szili Katalin
Szili Katalin
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.