A szerválok már Iklódbördőcénél vannak

Egy elpusztult afrikai szervált találtak a Zala megyei Iklódbördőce határában, a macskaféle ragadozó tetemét vasutasok vették észre a vonatból. Az állat a helybéliek szerint egy közeli farmról szökhetett meg.

A szervál Észak-Afrikában, valamint a Szaharától délre eső szavannás területeken honos macskaféle ragadozó. Testsúlya 9-18 kilogramm lehet, marmagassága eléri az 54-62 centimétert, elsősorban rágcsálókkal táplálkozik. Az egyik szemtanú, a Zalaegerszeg-Rédics vasútvonalon vonatot vezető Husz József az MTI-nek vasárnap elmondta: vasutas kollégáival a vonatból vették észre a sínek mentén fekvő elpusztult ragadozót. Láthatóan nagyobb méretű volt, mint egy házimacska, sötét foltjai és nagyobb fülei alapján hiúznak vagy szerválnak gondolták.

A vonatvezető elmondása alapján az MTI tudósítója Iklódbördőcén, a sínek mellett megtalálta az állatot, amely nagy valószínűséggel egy afrikai szervál.

A település több megszólított lakója az MTI-nek azt mondta: nem tudnak arról, hogy az osztrák férfin kívül bárki is tartana afrikai nagymacskákat a szlovén határhoz közeli vidéken. Sabján Krisztián polgármester az MTI-t arról tájékoztatta, hogy az elhullott állatról értesítette az illetékes főállatorvost. Ő a szervált további vizsgálatokra elszállította, a tetem környékét pedig fertőtlenítette. Időközben a helyszínre érkezett az osztrák állattartó is. A polgármesternek azt mondta: szerinte öt-hat hónapos lehetett a ragadozó, és továbbra is állította, hogy nem tőle szökött el.
A település polgármestere megdöbbenéssel értesült az MTI-től az állattetemről. Sabján Krisztián szerint az állat a szomszédos Csömödéren található farmról szökhetett meg. Ott ugyanis tudomása szerint struccokat, bivalyokat, valamint egy gepárdot és két szervált is tart a terület osztrák tulajdonosa.

Az Iklódbördőce és Csömödér között félúton található - hatalmas felirata szerint - Southfork Ranch tulajdonosa, Josef Egger az MTI kérdésére tagadta, hogy tőle szökött volna meg a szervál. Készséggel megmutatta az állatait: a gepárd és a szervál szabadtéri karámja elektromos kerítéssel van körbevéve, és engedéllyel építette.

Az állatok két és fél méter magas, a tetején áramvezetékkel védett, de felül nyitott karámokban vannak, csak zárt ajtón keresztül közelíthetők meg az etetés során is - ismertette a tulajdonos. Közölte azt is, hogy mindegyik állata hivatalosan regisztrálva van. Josef Egger elmondása szerint a két nagymacska egyikét még másfél hónappal ezelőtt eladta és Ausztriába szállította.

A megmaradt példányt gazdája csak hosszas unszolásra tudta előcsalogatni, hogy megmutassa, mert a tartására készített házban elbújt. Az osztrák állattartó azt mondta: az ő szerválja nagyjából hároméves, a számára fényképen megmutatott tetemet pedig sokkal fiatalabbnak gondolja.

Csömödér polgármestere ugyancsak meglepődve értesült az MTI-től az elpusztult állatról. Győrfi Csaba arról tájékoztatott, hogy az osztrák férfi minden szükséges engedély birtokában van, tehát szabályosan tartja az egzotikus vadállatait. Arról nem tudott beszámolni, hogy bárki a környéken tart-e még szerválokat, de hivatalos engedélye ilyen állatok tartására senkinek nincs - tette hozzá. A település több megszólított lakója az MTI-nek azt mondta: nem tudnak arról, hogy az osztrák férfin kívül bárki is tartana afrikai nagymacskákat a szlovén határhoz közeli vidéken. Az állat tetemének elszállításáról az önkormányzatnak kell gondoskodnia, miután tulajdonosát nem sikerült felderíteni. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.