MDF: garanciát, hogy a vagyonvizsgálat alapja nem a fenyegetés!

A Magyar Demokrata Fórum azt javasolja Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek és Veres János pénzügyminiszternek, hogy a kormány tisztasági csomagját egészítse ki egy nyolcadik törvénnyel: adjon törvényi garanciát arra, hogy a vagyongyarapodási vizsgálat eljárása nem a megfenyegetés, a zsarolás eszköze, nem politikai megrendelés a válogatás alapja. Erről Dávid Ibolya, az MDF elnöke közleményben tájékoztatta az MTI-t vasárnap. Daróczi Dávid kormányszóvivő erre úgy reagált: amit az MDF elnöke kér, az a Gyurcsány-kormány számára magától értetődik, még csak törvénybe sem kell foglalni.


A Fidesz szerint a kormány leginkább akkor tudna eloszlatni minden gyanút szándékai tisztasága, illetve az adóhatóság felhasználása tekintetében, ha azonnal menesztené az adó- és pénzügyekért felelős miniszterét, Veres Jánost, aki egy bizonyítottan adócsaló cég ügyvezető-tulajdonosa volt. Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: Egy ilyen ember "normális országban" nem lehet pénzügyminiszter, de a pártérdekek ezek szerint mégiscsak fontosabbak!
Dávid Ibolya az MDF javaslatát azzal indokolta, hogy az APEH illetékesei ellentmondásosan nyilatkoztak azzal kapcsolatban, hogy a vagyongyarapodási vizsgálatokat véletlenszerűen vagy pedig kiválasztás alapján végzi az adóhatóság. Dávid Ibolya példaként az APEH szóvivőjének szavait illetve az adóhivatal honlapján olvasható információkat hozta fel. Emlékeztetett arra: a szóvivő azt mondta, hogy a vizsgálatokat véletlenszerűen végzik, az APEH honlapján viszont az olvasható, hogy a vagyongyarapodási vizsgálatokra az adózó magánszemélyek nem véletlenszerűen, hanem célzottan kerülnek kiválasztásra.

 

Dávid Ibolya a dokumentumban kitért arra: törvényi garanciákat várnak a bizonyítás szabályaira, a bizonyítási teher törvényi feltételeire, az átlátható eljárási szabályokra, az adatvédelem szabályainak pontosítására, illetve arra, hogy végezhet-e az APEH készletező nyilvántartást.

Ma ellentmondásos a helyzet, a pénzügyminisztérium készíti el az APEH működési szabályzatát, eljárási rendjét, az APEH a pénzügyminiszter irányítása alatt áll, márpedig törvényi garanciák nélkül, a hitelét vesztett kormány nem teremtheti meg ezek nélkül az adóhatóság iránti közbizalmat sem - zárul a pártelnök közleménye.

Daróczi Dávid kormányszóvivő az MTI-nek vasárnap azt mondta: a politikusok sem kiváltságosok, a törvények rájuk is éppen úgy vonatkoznak, mint minden más polgárra. Normális országban az a természetes, ha az adóhatóság a politikusokat is ugyanúgy vizsgálhatja, mint bárki mást. Gyurcsány Ferenc ehhez tartotta magát akkor is, amikor az elmúlt három évben három APEH-ellenőrzésen esett át ő és felesége - fogalmazott Daróczi Dávid.

Véleménye szerint Dávid Ibolya felhívása félreértésen alapul. Hozzátette: az elmúlt napok híradásaiból ugyanis egyértelmű, hogy a személyi jövedelemadó ellenőrzés nem azonos a vagyonosodási vizsgálattal, a kettő közötti különbség például az is, hogy az szja-ellenőrzések alanyait egy számítógépes program választja ki.

Daróczi Dávid leszögezte, politikai megrendelésre soha többé nem lehet eljárást indítani senki ellen sem, de nem is élvezhetnek védelmet a politikusok sem.

Kitért arra, a kormány soha nem zárkózott el attól, hogy egyeztessen érdemi javaslatokról. Felidézte, hogy Gyurcsány Ferenc a köztisztasági csomagja kapcsán is jelezte: nyitott a program bővítését célzó szakmai javaslatok megvitatására, az egész ország közös érdeke ugyanis, hogy a politika rendet tegyen végre a saját háza táján is. (MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.