Állnak az adóhivatal elébe

Orbán Viktor "Hajrá, APEH!" biztatással kommentálta az adóhivatal vizsgálatát, amelynek minősége és minősítése súlyos politikai viták tárgya. Az SZDSZ szerint a történtek rossz látszatot keltenek, Gyurcsány Ferenc viszont cáfolja, hogy bármire is utasították volna a hivatalt.

Rossz üzenete van a jelenlegi politikai viták közepette annak, hogy a Pénzügyminisztérium felügyelete alá tartozó adóhatóság vizsgálatot indít vezető ellenzéki politikusok ellen - nyilatkozta lapunknak Gulyás József. Az SZDSZ országos tanácsának elnöke szerint a vizsgálat híre döbbenetet váltott ki pártjában. Mint mondta: ismert, hogy a pénzügyminiszternek utasítási joga van az APEH felé, miként az is, hogy létezik egy VIP-kör, amelynek ellenőrzését külön referensek végzik az APEH-ben. Az APEH jogszerűen indíthat vagyonosodási vizsgálatot - tette hozzá a politikus -, de éppen akkor, amikor Veres János pénzügyminiszter kereszttűz alatt áll, ráadásul a miniszterelnök által bejelentett tisztasági csomag része volna a politikusok vagyongyarapodási vizsgálatának, nos, ebben a helyzetben nagyon rossz látszatot kelt ez az ügy - hangsúlyozta Gulyás. A látszatát is kerülni kell annak, hogy az APEH irányított vizsgálatot folytat - vélekedett Gulyás, aki épp ezért tart szükségesnek egy generális szabályozást a politikusok vagyongyarapodási vizsgálatára.

Az APEH viszont állítja, hogy a dolgok mai állása szerint nem lehet kijelenteni, hogy Orbán Viktorral szemben vagyonosodási vizsgálat indult; lehet, hogy az lesz belőle, lehet, hogy nem. A hivatal tegnapi sajtótájékoztatóján Bakonyi Ágnes szóvivő hangsúlyozta: igaz, hogy minden vagyonosodási vizsgálat szja-vizsgálat, ám nem minden szja-ellenőrzésből lesz vagyonosodási vizsgálat. Ez mindig az első konzultáción dől el - mondta.

Ez Orbán Viktor és Kubatov Gábor esetében még hátravan.

Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője viszont egyértelműen vagyonosodási vizsgálatot kér maga ellen. Ezt jelentette be pénteken. "Rossz világ volna, ha a politika az adóhatóság felé akár megrendelőlisták, akár tiltólisták átnyújtójaként szerepelne", mondta. Azt sem tartaná helyesnek, ha bármi módon akadályoznák a Fidesz vezetői ellen törvényesen indított vizsgálatokat. A szocialista politikus információi szerint - a kormánytag honatyákkal együtt - több mint 20 szocialista képviselővel szemben folyik APEH-vizsgálat. A kormány tagjai is kértek ilyen vizsgálatot maguk ellen. Varju László, az MSZP frakcióvezető-helyettese tegnap be is jelentette, vagyonosodási vizsgálat folyik a családjában.

Gyurcsány Ferenc ezen többszörösen is túl van - közölte a kormányszóvivő. Az APEH 2005-ben folytatott alapos személyi jövedelemadó-vizsgálatot a miniszterelnöknél. Az adóhatóság 45 384 forint többletet állapított meg - mondta el Daróczi Dávid. Gyurcsány Ferencnél volt egy szigorúbb vagyonosodási vizsgálat is, amikor tavaly nyáron a kormány valamennyi tagja kért önmaga ellen ilyen ellenőrzést. Ez nem állapított meg adókülönbözetet a terhére.

"Hajrá, APEH!" - kommentálta Orbán Viktor lapunk kérdésére egy sajtótájékoztatón az adóhatóság vizsgálatát. Arra kértünk egyértelmű választ, hogy a Fidesz elnökével és a pártigazgatóval, Kubatov Gáborral szemben indított adóhatósági vizsgálat szja- vagy vagyonosodási vizsgálat-e. Orbán a kérdést azzal hárította el, hogy a tények önmagukért beszélnek.

- Állok a vizsgálat elébe - közölte a pártelnök -, hozzátéve, hogy már átment sok ilyen vagy hasonló vizsgálaton. Orbán arra kérte a sajtó képviselőit, hogy ha elmegy az ellenőrzésre, tartsanak vele. Gyurcsány Ferenc tegnapi internetes naplóbejegyzésében viszont úgy fogalmazott: távol tartják mindenfajta politikai küzdelemtől a rendőrséget és az adóhivatalt, védik önállóságát, függetlenségét. "Ezért nem nevezünk ki például rendőrtábornokot belügyminiszternek és pártpénztárnokot APEH-elnöknek. Nem utasítjuk az adóhivatalt konkrét vizsgálatok elvégzésére vagy egyes vizsgálatok elhagyására."

A Fidesz elnöke a sajtót is meghívta
A Fidesz elnöke a sajtót is meghívta
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.