Kövéren az isteneknek szánva

Az inkák az isteneknek szánt gyermekeket hónapokon át hizlalták rituális legyilkolásuk előtt - derítették ki brit kutatók. Ez része volt annak a hosszú útnak, amelynek során a kiválasztott áldozatok végül elértek az Andok azon magas hegycsúcsaira, ahol megölték őket, s ahol azután több száz évvel később, napjainkban rátaláltak mumifikálódott és fagyott tetemeikre. A kémiai és DNS-elemzések kiderítették, hogy a Juanitának vagy Llullaillaco Lánynak elnevezett, 15 éves korában megfagyott inka gyermek halálos útja 12 hónappal tényleges kivégzése előtt megkezdődött.

A mintegy ötszáz éve feláldozott inka gyermekek fagyott tetemei nagyon jó állapotban őrződtek meg. Ezért pontosan nyomon követhető, milyen társadalmi rétegből választották ki őket, s milyen hatások érték szervezetüket a haláluk előtti hónapokban. "Nyugodtan állíthatjuk, maguk a halottak mesélték el, mikor szakították ki őket mindennapi környezetükből, indították el őket az áldozati útra, s mit ettek ez idő alatt" - mondta el Andrew Wilson kutatásvezető, a Bradford Egyetem munkatársa.

A kutatók négy olyan, 6-15 év közötti, az 1500-as évek elején elhunyt inka gyermek legalább 25 centiméter hosszú hajmintáit elemezték, akiknek fagyott tetemeit az Andok magas hegycsúcsain találták meg. Azért volt szükség erre a hajhosszra, mert ilyen hosszúra körülbelül 2,5 év alatt nő meg a haj, vagyis pontos kép alkotható a halálra szánt gyermekek életének egy hosszabb periódusáról.

A hajban felgyűlt és megmaradt vegyi anyagok mennyisége jól mutatja, hogy ezek a gyermekek eleinte a korabeli földművelő környezetre jellemző mennyiségű és minőségű, főként növényi alapú élelmet, mindenekelőtt krumplit fogyasztottak. Ám haláluk előtt 12 hónappal étrendjük hirtelen megváltozott, s társadalmuk előkelőire jellemző élelmiszereket, főként húst és kukoricát ettek, mintha maguk is a leggazdagabb családok gyermekei lettek volna. Más jelek arra utalnak, hogy életük utolsó 3-4 hónapjában elindultak a magas hegycsúcsok felé. Wilson szerint valószínűleg az inka fővárosból, Cuzcóból vezetett felfelé utolsó, több hónapon át tartó útjuk, miután hajukat szertartásosan levágták.

A kutatók nem tudják pontosan, hogyan haltak meg a gyerekek, annyi bizonyos, hogy egyiküket például hátulról fejbe vágták. Ez azonban nem lehetett jellemző, valószínűbb, hogy a gyermekeket kukoricasörrel, úgynevezett chichával és kokalevelekkel elkábították. Ez utóbbi nyomait nagy mennyiségben találták meg a gyermekek hajában. Felvitték őket az áldozati helyre, s magukra hagyták őket. A többit elvégezte a fagyos hideg.

A kis áldozatok között azonban Llullaillaco Fiúnak szörnyű végzet jutott. A 6-7 éves fiúcska ruháját ürülék és hányadék lepte. Ez utóbbiban jól kivehető volt az erősen hallucinogén annattomag (Bixa orellana) vöröses színe. Ez gyomrában és ürülékében is kimutatható volt. Noha valószínűleg a fiúcskát megfojtották, előtte durva ruháját olyan szorosra húzták rajta, hogy néhány bordája eltörött. Hogy miért szenvedett ennyit halála előtt a gyerek, egyelőre nem tudni.

A hatalmas inka birodalom fejlett kultúrájával és erős hadseregével a spanyol hódítást közvetlenül megelőző évtizedekben, a XVI. század legelején befolyása alatt tartotta a mai Dél-Amerika nyugati partvidékét. A kutatók eddig úgy vélték, hogy a gyermekáldozatokat a helyi előkelőségek, vezérek gyermekei közül választották ki négyéves koruk körül, majd papnők gondjaira bízták őket. Akiket végül nem áldoztak fel, maguk is papok, papnők vagy előkelőségek feleségei lettek. Az, hogy a földművelők gyermekei közül is válogattak áldozatnak szánt gyermekeket, talán arra szolgált, hogy az alattvalók féljék és tiszteljék őket.

Johann Reinhard az egyik megfagyott gyermekkel
Johann Reinhard az egyik megfagyott gyermekkel
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.