Gyászünnep a Dubrovka Színházban: nem bocsátják meg a gyilkos mentőakciót

129 fehér léggömb emelkedett a magasba a moszkvai Dubrovka Színház mellől az öt évvel ezelőtti túszdráma áldozatainak emlékére. Bár bebizonyosodott, hogy a túszok halálát, köztük 14 kiskorúét a mentéskor bevetett altatógáz okozta, az ügyészség nem látott okot arra az elmúlt fél évtizedben, hogy a csecsen túszejtők elleni mentési akcióra utasítást adó tiszteket felelősségre vonják.


- Nem ereszkedik térdre a vezetés a terroristák előtt, ezt mondták - idézte a színház előtt pénteken összegyűlt háromszáz fős tömegnek az ismert hivatalos álláspontot egy férfi, aki a túszdrámában 13 éves leányát vesztette el. - Helyette mi estünk térdre a hatalom előtt, hogy mentsék meg a gyermekeinket, aztán mi estünk térdre a holttestek előtt az azonosításnál, mi estünk térdre koporsóiknál bocsánatukért könyörögve, amiért nem tudtuk őket megmenteni. Eközben a hatalom győzelemről beszél, és kitüntetéseket osztogat a mentési akciókban részt vevőknek. - Az ötvenes ballonkabátos férfi után egy asszony következett, aki nem a 2002-ben az akkor a Nord-Ost című - ma már az akkori túszdrámával egyet jelentő - musicalt játszó színházban, hanem két évvel korábban a beszláni túszejtő terrorista akció során vesztette el 12 éves fiát és 13 éves lányát. Beszlánt és Nord-Ostot nemcsak a közös tragédia, hanem az is összeköti, hogy az észak-oszétiai iskola 331 áldozatának többsége szintén a mentőakció során vesztette életét. A belügyi erők rohama ma is vita tárgya, ahogyan a támadáskor állítólag bevetett gránátvetők is.

A kivetítőn a színházban három napig fogva tartott 900 túsz kimentésére indított roham képei villódznak. Operatív felvételek, híradós bejátszások. Eközben a beszláni anya csonka testtel eltemetett gyerekeiről beszélt, miközben egy, a túszdrámában elvesztett lánya fényképét zokogva tartó idős úrhoz egy orvos lépett. A férfi int, most már kibírja - mondta.

A hatalom, így Vlagyimir Putyin államfő felelősségre vonását követelő fellépők nyomán a tömegből itt-ott “Putyin szégyen”, “Putyin nélküli Oroszországot” kiáltások hallatszanak, ám a szervezők gyorsan figyelmeztetnek, ez itt most nem ellenzéki politikai tüntetés. Ezzel együtt a Másik Oroszország ellenzéki politikai szervezet több képviselője is megjelent, míg a Kreml mellett álló Egységes Oroszország pártból csupán Joszip Kobzon veterán előadóművész volt jelent. Az áldozatok gyertyákkal és virágokkal elhalmozott fotói előtt egyenruhás gyerekek állnak díszőrséget. Az állami Hazafias Katonai Klub 14 éves tagjai szerint a terroristák ellen minden eszközzel küzdeni kell. Egyikük, Grigorij jogtalannak véli, hogy sokan a mentési akciókat lebonyolító belügyi erőket és a hadsereget okolják. - Nem tudjuk, mennyien haltak volna meg, ha nem avatkoznak be erővel - érvel a fiú. A mundér becsülete valószínűleg fő tantárgy.

Moszkvai tudósítónktól

Emlékezés a túszdráma áldozataira
Emlékezés a túszdráma áldozataira
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.