Csongrádi betegtragédia - a kórház elmarasztalása felfüggesztve

A Fővárosi Bíróság felfüggesztette az Egészségbiztosítási Felügyeletnek a  csongrádi betegtragédia ügyében a hódmezővásárhelyi kórházat 3  millió forint bírsággal sújtó döntését - tájékoztatta az intézmény  pénteken az MTI-t.

A hódmezővásárhelyi Erzsébet Kórház és Rendelőintézetet, az Egészségbiztosítási Felügyelet a "csongrádi betegtragédia" néven  ismerté vált ügyben 3 millió forint pénzbírsággal sújtotta. A kórház  a felügyelet döntését jogszabálysértőnek vélte, ezért a bíróságtól  annak felfüggesztését és hatályon kívül helyezését kérte - áll az  intézmény közleményében.

A Fővárosi Bíróság - első lépésként - helyt adott a kórház  kérésének, és a felügyeleti döntést felfüggesztette. Az Erzsébet  Kórház a bíróság döntése értelmében a befizetett összeget  visszakérheti az Egészségbiztosítási Felügyelettől. Az intézmény  csütörtökön élt ezzel a lehetőséggel.

A közlemény szerint a kórház vezetése reméli, hogy a felügyelet  mihamarabb eleget tesz a bírósági döntésnek, és visszaadja a bírság  összegét annak érdekében, hogy ezzel is könnyebbé tegye a  betegellátás biztosítását.
Az országos visszhangot kiváltó tragédia még április 6-án  történt, és szinte azonnal a politikai viták középpontjába került,  miután néhány nappal korábban lépett életbe a kórházak új ellátási  rendje.

A 67 éves mindszenti férfi háziorvosi beutalóval jelentkezett a  szentesi kórház sürgősségi belgyógyászati ambulanciáján fokozódó  fulladásos panasszal. A beteg akkor a felajánlott kórházi kezelést  saját felelősségére elutasította és távozott az intézményből.  Délután három óra előtt a háziorvosa riasztotta a mentőket, akik  ekkor a hódmezővásárhelyi kórház belgyógyászati osztályára vitték a  beteget.

Az orvos nélküli mentő ekkor a beteggel a szentesi kórházba  indult, ám útközben a férfi keringése összeomlott. A mentősök  megpróbálták újraéleszteni a beteget, de már nem tudták megmenteni  az életét. Az időközben a helyszínre irányított esetkocsi orvosa sem tudott segíteni a férfin.
(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.