Nem biztos, hogy vagyonosodási vizsgálat indul Orbánnal szemben

Gyurcsány Ferencnél két, feleségénél, Dobrev Kláránál egy adóvizsgálat volt 2005 óta - közölte Daróczi Dávid.

Tegnap a Fidesz szóvivője bejelentette, hogy vagyonosodási vizsgálatot rendelt el az adóhatóság Orbán Viktorral, a Fidesz elnökével és Kubatov Gábor pártigazgatóval szemben. Szijjártó Péter szerint egyértelmű, hogy az APEH politikai megrendelést teljesít.

A kormányszóvivő ezt tegnapi válaszában tagadta, és a Fideszt vádolta azzal, hogy politikusainak különleges bánásmódot igényel, hogy felháborodik, ha az adóhivatal sok tízezer ember között közülük is ellenőriz többeket.

Az ügyre ma Gyurcsány Ferenc is reagált blogjában: "Küzdeni hajlandó és képes demokratikus politikus vagyok. Olyan, aki vitáit a parlamentben és nem az utcán kívánja megvívni,  aki a politikai küzdelem terepének nem a bíróságot, nem az  ügyészséget, nem az adóhivatalt, és nem a rendőrséget tartja, hanem  a parlamentet. Eddig is ezen elvek alapján cselekedtem, ezek után is  így fogok tenni" - olvasható a miniszterelnök internetes naplójában.

A dolgok mai állása szerint nem lehet kijelenteni, hogy Orbán Viktorral szemben vagyonosodási vizsgálat indult; lehet, hogy az lesz belőle, lehet, hogy nem - mondta Bakonyi Ágnes, az APEH sajtófőnöke pénteken, a hivatal rendkívüli sajtótájékoztatóján.

Nem minden személyi jövedelemadó ellenőrzésből lesz vagyonosodási vizsgálat. Ez mindig az első konzultáción dől el.  A vagyonosodási vizsgálatra akkor kerül sor, ha az adóhatóság úgy látja, hogy a bevallott jövedelem nem áll összhangban az adózó életmódjával.

A szóvivő elmondta: a politikusok, művészek, sportolók, a Nemzetbiztonsági Hivatal és a fegyveres testületek tagjainak ellenőrzésével három-négy fős külön revizori csoport foglalkozik. A csoportba tapasztalt "rókákat" válogatnak be, akik nem ijednek meg attól, hogy például Orbán Viktorral vagy Gáspár Győzikével ülnek szemben - mondta a sajtófőnök.

Orbán: Hajrá APEH!

Orbán Viktor áll a vagyonosodási vizsgálat elébe; a Fidesz elnöke pénteken úgy kommentálta az ügyet újságíróknak: "Hajrá, APEH!".

Az ellenzéki pártelnököt arról kérdezték, továbbra is politikai jellegűnek tartja-e a vele szemben bejelentett vagyonosodási vizsgálatot, miután kiderült, hogy szocialista képviselőkkel szemben is folynak ilyen vizsgálatok, illetve Lendvai Ildikó MSZP-frakcióvezető is kért maga ellen vagyonosodási ellenőrzést.

Orbán Viktor azt mondta, eddig sem és továbbra sem akarja kommentálni az ügyet, de úgy véli, "a tények magukért beszélnek".

"Jöjjenek, mindenki jöhet, vizsgálódhat, nézelődhet" - fogalmazott Orbán Viktor, aki utalt arra, hogy már jó néhány ilyen vizsgálaton túl van. Hozzátette: "mindenkinek megvan a magához való esze, érti, hogy mi történik ebben a világban, én is értem, állok elébe".

Arra a kérdésre, hogy ez valóban vagyonosodási vizsgálat vagy személyi jövedelemadó vizsgálat, a Fidesz elnöke azt mondta, erről az adóhatóság vezetőit kell megkérdezni.

Gyurcsányékat is többször vizsgálták

A kormányszóvivő mai közlése szerint az APEH 2005-ben alapos személyi jövedelemadó vizsgálatot folytatott le Gyurcsány Ferencnél, amely a 2003-as és a 2004-es éveket egyaránt érintette. Hozzátette: az ügy száma 4876406919.

Az eredményről szóló határozatot 2005. április 11-én hozta meg az adóhatóság, és abban arról tájékoztatta Gyurcsány Ferencet, hogy 45.384 forinttal több adót fizetett, mint amennyit kellett volna - mondta.

A másik adóvizsgálat a szóvivő beszámolója alapján sokkal szigorúbb, úgynevezett vagyonosodási vizsgálat volt tavaly nyáron, amikor a kormány valamennyi tagja kért önmaga ellen ilyen adóhatósági ellenőrzést.

Daróczi Dávid közölte: a revizorok az 5569345344-es számú ügy lezárásáról szóló határozatot 2006. december 6-i dátummal küldték el, és ebben arról értesítették a miniszterelnököt, hogy nem állapítottak meg adókülönbözetet sem a terhére, sem a javára; azaz mindent rendben találtak nála.

A kormányszóvivő kitért arra, hogy Dobrev Kláránál is 2005-ben végezett vizsgálatot az adóhatóság, és nála sem hiányt, hanem többletbefizetést állapítottak meg.

Daróczi Dávid kiemelte: nincsenek kiváltságosok, mindenkinek alá kell vetnie magát az adóhatósági ellenőrzéseknek.

Gyurcsány nem csak vallja ezt, hanem miniszterelnökként is így járt el minden esetben: kormányfővé választása óta két APEH-ellenőrzésen is átesett, amelyek egyébként egyértelműen igazolják, hogy Gyurcsány Ferenc tiszta - hangoztatta a szóvivő.

Vagyonosodásukat firtató kérdésekre kell válaszolniuk

A Fidesz szóvivője szerint nem a demokrácia, hanem a diktatúra eszköztárába tartozik az állami hatóságok politikai célokra való felhasználása. Október 23-a környékén ez azt üzeni, hogy mindenki fogja be a száját, mert aki nem így tesz, az megütheti a bokáját - fogalmazott a szóvivő.

Nincs semmilyen félreértés, az APEH Közép-Magyarországi Regionális Igazgatósága vagyonosodási vizsgálatot rendelt el Orbán Viktorral és Kubatov Gáborral szemben - nyilatkozta lapunknak Szijjártó Péter szóvivő arra a felvetésre válaszolva, hogy valójában nem szja-vizsgálatról van-e szó, amely ha ok van rá, vagyonosodási vizsgálatba mehet át. Az erről szóló leveleket október elején keltezték és a sorszámaik egymás után következnek - tette hozzá a Fidesz-szóvivő. Szerinte azért sem lehet szó félreértésről, mert az APEH a levelekhez kérdés-listát is csatolt, amelyekben többek között arról érdeklődik, hogy az ellenőrzött időszak során vásároltak-e műtárgyat, az utazásaikra, a fogyasztási szokásaikra vonatkozó kérdésekre is válaszolniuk kell, ahogyan arra is, hogy vettek-e ingatlant. Ez pedig vagyonosodási vizsgálatra utal. Lapunknak nyilatkozva Kubatov Gábor is azt mondta, hogy vagyonosodási vizsgálatról van szó. A levelet az adóhatóság vagyonosodási főosztálya küldte, s tizenöt, egyértelműen a vagyoni helyzetével kapcsolatos kérdést tettek fel.

Az adóhatóság dolgozói nevében visszautasítom, hogy bármely politikai szereplő kézi vezérléssel irányítaná a szervezetet - jelentette ki kérdésünkre Bakonyi Ágnes, az APEH szóvivője. Közölte: a miniszterelnöknek nincs joga arra, hogy bármilyen konkrét vizsgálatra utasítsa a szervezetet. Bakonyi Ágnes szerint az sem biztos, hogy a Fidesz elnökét és pártigazgatóját vagyonosodási vizsgálatra hívták be - bár azt, mint mondta ő sem tudja, pontosan miről is van szó. Hangsúlyozta: az adóhivatal egyszerű adategyeztetésre is behívhatta a fideszes vezetőket. Erre akkor kerül sor, ha például valaki más biztosítási összeget tűntetett fel a bevallásban, mint amit a biztosítója az adóhatóságnak jelzett. Igaz, adategyeztetés előzi meg a vagyonosodási vizsgálatokat is.
(forrás: NSZ, MTI)

Orbán Viktor
Orbán Viktor
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.