A Népszabadság Online 43. heti könyvajánlata

"Mi a gyermeknevelés? Küzdelem a saját magunk kiújuló hibái ellen." - Cholnoky Viktor

Dannaud, Sylvie; Dordor, Gertrude: Állatok tárlata

Fordító: Nagy Nóra

Rendhagyó tárlatvezetésre hívja olvasóját a képzőművészet remekműveit bemutató, 7-12 éveseknek szóló Mesél a festmény sorozat. A különböző témák köré csoportosított mesterművek szereplői mesélik el a vásznakon zajló valós vagy elképzelt történeteket, miközben bepillantást nyújtanak a festmény keletkezésének korszakába: megismerhetjük az alkotók életrajzát, az alkotás technikáját, a korabeli szokásokat. A kisiskolások számára szórakoztató fejtörők segítenek abban, hogy a műalkotásokat alaposan szemügyre vegyék.

Gaston Phébus kézirata, Benozzo Gozzoli freskója, valamint Jan Bruegel és Jean-Babtiste Oudry festményei kalauzolják el az olvasót a vadászkopók és házi kedvencek, az egzotikus karavánok, a bibliai és a tanyasi állatok világába.

Előkészületben: Gyermekjátékok, A négy évszak

Móra Kiadó; 48 oldal, 2490 Ft.

Az otthonom 

A Most kezdek olvasni füzetek bemutatják a kicsiknek az állatok színes világát, a tanya mozgalmas életét, a család otthonát és a gyermekeket körülvevő környezetet. A sorozat különlegessége, hogy színes gyurmafigurák illusztrálják a füzeteket, így még plasztikusabbak a képek, és segítik a gyerekek térlátását. A leíró szövegek olvasása közben pedig még szórakozhatnak is, hiszen a piktogramok helye csak jelölve van, nekik kell kiegészíteni a szöveget. (Három éves kortól ajánlott.)

Napraforgó Kiadó; 8 oldal, fűzött, műnyomó, +2 oldal matricával, 690 Ft.

Mesék nőkről – férfiaknak

Válogatta és szerkesztette Boldizsár Ildikó

Együtt élni a mesékben sem könnyű. A világ mesekincsének java részét azok a mesék alkotják, amelyek a férfi-nő kapcsolatról mondanak el nagyon lényeges, nőknek és férfiaknak egyaránt fontos üzeneteket. Felismerni és megszeretni a másikat, aki egyszerre ugyanolyan, mint mi, mégis annyira más; levetkőzni félelmeinket; tapogatózva utat találni egymáshoz – mind-mind ismerős fokozatai egy kapcsolat kialakulásának, s ezek az olykor tétova, máskor meg nagyon is célirányos, határozott lépések a mesékben is megtalálhatók. Éppúgy, mint a párkapcsolatok nehézségei: a féltékenység, a tévedések és csalódások fájdalma, az illúziók szertefoszlása, a szerelmi háromszögek pokla és gyönyöre, a megbocsátani nem tudás, majd az elválás, elszakadás, valamint a kedves vagy a hitves fájdalmas elvesztése, netán halála.

A mesék eltűnt korok bölcsességével megmutatják nekünk, hogy mindezt lehet jól is csinálni, noha ez még a mesehősöknek sem könnyű. Válogatásunk azokból a szerelmi és házassági történetekből nyújt megrendítő, ám mégis lélekfrissítő képet, amelyek nemcsak a „másik” megértéséhez és elfogadásához segítik hozzá a nőt vagy a férfit, hanem kapcsolatuk szebbé, jobbá, nemesebbé tételéhez is: vagyis végső soron a szerelem győzelméhez.

 Magvető Kiadó
; 296 oldal, 2690 Ft.


Somerset Maugham: Csodálatos vagy Júlia

Hangosregény
Előadja: Bánsági Ildikó

Júlia nem csak méltán ünnepelt színésznő pályája csúcsán, de fantasztikusan alakít az élet színpadán is, és a házasság, gyermek, szerelmek és kalandok labirintusában mindig megtalálja a legfontosabbat - saját magát. Színház az egész világ...! A Somerset Maugham, Szerb Antal, Bánsági Ildikó trió nagyszerű produkciót nyújt ezen az ironikus hangvételű, nagyon szórakoztató CD-n. És a hang nagyon ismerős, hiszen Szabó István Csodálatos Júlia filmjében Júlia magyar hangját Bánsági Ildikó adta.

Hangosregény Kiadó; hossz: 10 óra, formátum: mp3, lemezek száma: 1 lemez (Lejátszható MP3-as CD és DVD lejátszón.), 5000 Ft.



Izsó Lajos - Hercegfi Károly (szerk.): Ergonómia

Sorozat: Baccalaureus Scientiae tankönyvek

E könyv elsősorban a Műegyetem és más egyetemek alapszakain tanuló hallgatók részére készült. A szűk terjedelem csupán az ergonómia (az ember és gép, ill. az ember és technikai környezet kapcsolatával foglalkozó tudomány és gyakorlat) alaptémáinak „színesszőttesszerűen” változatos, vázlatos felvetését tette lehetővé. A könyv fejezetei többek közt különböző emberi jellemzőkről szólnak, amelyek ismerete nélkül (csak műszaki és gazdasági szempontok alapján) nem lehet valóban használható (biztonságos, hatékony és kényelmes) terméket vagy munkakörnyezetet tervezni. További fejezetekben különböző alkalmazási területeket mutat be, azok jellegzetes problémáival és néhány ott alkalmazható módszerrel.

Typotex Kiadó; 200 oldal, 2400 Ft. (További információk a tanszéki honlapon

Bánki Éva: Magyar Dekameron

Fejezetek a magyar történelem irodalmából

Boccaccio mesélő kedvű hőseihez hasonlatosan Bánki Éva főszereplői is a pestisjárványoktól sújtott középkori Itália szülöttei, ám ők nem érik be azzal, hogy csupán valami csendes, vidéki helyet keressenek maguknak, ahol túlélhetik a vészt – minden határon túlra igyekeznek, oda, ahol az embereknek még a nyelve sem ismeri a kórt: Magyarországra.

A hősök nemcsak a téren, de az időn is keresztülhajóznak, -lovagolnak; s mire megérkeznek a Budai Körszálló számukra kedves lakosztályába, már maguk mögött hagyták a második évezredet; az összes szerelmeskedésével, művészetével és háborújával egyetemben.

A novellafüzér e „Határvidék” csapongó történeteit gyűjti csokorba. Zrínyitől Kádárig, nagy emberektől a kisasszonyokig, érzelmektől az értelmetlenségekig. A Magyar Dekameron, akár valami kisgömböc, mindent magába vonz, ami csak elbeszélésre érdemes lehet művelt közönsége számára.

Magvető Kiadó; 366 oldal, 2690 Ft. 



Programajánló:

2007. november 7-én, szerdán 17 órakor tartják a Magvető Kiadó új sorozatának, a Magvető Novelláriumnak a bemutatóját a Petőfi Irodalmi Múzeumban (1053 Budapest, Károlyi Mihály u. 16.) Bánki Éva Magyar Dekameron című kötetéről Kulcsár Szabó Zoltán irodalomtörténész, Erdős Virág Eurüdiké című kötetéről Györe Gabriella szerkesztő, Nagy Koppány Zsolt Nagyapám tudott repülni című kötetéről Szálinger Balázs költő, Vida Gábor Nem szabad és nem királyi című kötetéről Mészáros Sándor irodalomkritikus mond laudációt. A Novellárium kötetekből Kovács Patrícia színművész olvas fel részleteket. Moderátorként közreműködik Sárközy Bence, a Magvető Kiadó szerkesztője.

2007. október 31-én (szerdán) 17.00 órától a Nyugati téri Alexandra Pódium vendége Müller Péter, aki Budapesten itt mutatja be és dedikálja először az Alexandra Kiadó gondozásában megjelent új kötetét, az Örömkönyvet. (Helyszín: Alexandra Könyvesház - Alexandra Pódium, 1055 Budapest, Nyugati tér 7.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.