Hatvanöt nap alatt a föld körül

A meghökkentő külsejű új-zélandi fejlesztésű Earthrace nevű hajó jövő tavaszszal 65 nap alatt szeretné körülhajózni a Földet. Ha sikerül, világrekordot ér el a biodízel-üzemanyagot felhasználó ökohajó, fedélzetén egy magyar hölggyel.

 

 

 

 

A vízi jármű szeptember óta népszerűsíti Európában az alternatív energia felhasználását. Az ötven állomásból álló kontinentális turné résztvevői jelenleg Párizsban állomásoznak. Várhatóan 2008. március 1-jén a spanyolországi Valenciából indul világ körüli futamára az Earthrace, amelynek célja 65 nap alatt 12, alig pár órás, üzemanyag-feltankolásra és élelmiszer-ellátásra szolgáló megállással teljesíteni a távot. A szervezők akkor is boldogok lesznek, ha csak 74 és fél nap alatt teljesítik a távot.

Az MTI szerint a 65 nap alatt négyen lesznek a hajóban, akik kétóránként váltják egymást a kormányrúdnál, de a szárazföldről további négy csapattag készíti elő a 12 megállóban a hajózók kiszolgálását helyi üzemanyaggal. Köztük Romanek Karolina, a projekt kommunikációs menedzsere. A magyar önkéntes a fenntartható fejlődés témaköréből és az ehhez kapcsolható energiaforrásokból készíti elő doktori tézisét Varsóban. A magyar lányt a bioüzemanyagok iránti érdeklődése, a gyorsaság imádata és a többiekhez alkalmazkodni tudó természete miatt választotta be a kapitány.

A két 540 lóerős motor által hajtott, háromtestű "hullámfúró" különlegessége, hogy a katonai vízi járművekhez hasonlóan nem feltétlenül a víz felszínén halad, hanem egy vízszintes vonal mentén tör előre 40 csomós (megközelítőleg óránként 90 kilométeres) sebességgel, és így egyszerűen áthalad a hullámokon. A 100 százalékos biodízel-meghajtású, 1,25 millió dollárba került motorhajó első föld körüli rekordkísérletét az idén márciusban nyolcnapos hajózás után logisztikai hibák miatt kénytelen volt feladni.

A jelenlegi rekord egyébként 75 nap, amelyet 1998-ban a brit Cable and Wireless nevű hajó állított fel. A 24 ezer tengeri mérföldesre tervezett útvonal: Barbados, Panama, Acapulco, San Diego, Hawaii, Szingapúr, Szuezi-csatorna, Spanyolország, majd a Kanári-szigetek és végül Barbados.

Futurisztikus külsőt kapott a hosszú útra tervezett Earthrace
Futurisztikus külsőt kapott a hosszú útra tervezett Earthrace
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.