Dobolyi-ügy: diplomáciai szélhámosság?

Fegyelmi eljárást rendelt el az MSZP országos etikai és egyeztető bizottsága a párt egyik EP-képviselője, Dobolyi Alexandra ellen - tudta meg a Népszabadság.

Súlyos következményei is lehetnek annak a fegyelmi eljárásnak, amelyet az MSZP etikai bizottsága indított Dobolyi Alexandra szocialista EP-képviselő ellen. A Népszabadság megbízható forrásokból úgy értesült, hogy a politikusnőt egy párttag "jelentette föl" a testületnél a sajtóban megjelent cikkek miatt. A hvg.hu internetes hírportál néhány hónapja terjedelmes cikket közölt, melyben rámutatott: Dobolyi interneten megjelent életrajzi adatai és egyéb nyilatkozatai közt súlyos ellentmondások vannak. A politikusnő több helyütt is dr. Dobolyi Alexandraként szerepelt, holott doktorátust még nem szerzett. (Nyilvánosságra került egy névjegykártya is, amelyen Dobolyi szintén doktorként van feltüntetve. Ezzel kapcsolatban az a cáfolat érkezett: az MSZP külügyi titkársága gyártatott hibás adatokat tartalmazó kártyát, s ez kerülhetett ki a sajtóhoz.) A hvg.hu azt is közölte korábban, hogy Dobolyi magát a szocialista képviselőcsoport helyettes vezetőjeként tünteti fel, holott ezt a posztot Fazakas Szabolcs tölti be. Hasonló hiba volt, hogy egy, a magyar EP-képviselőkről szóló kiadványban Dobolyit mint I. kerületi díszpolgárt tüntetik fel, holott ilyen címet sem kapott.

A képviselőnő a cikk megjelenése után pontosította az adatokat. Az index.hu-nak azt nyilatkozta: nem keveredett ellentmondásba, "pontosabb, ha úgy fogalmazunk, hogy megpróbáltak ellentmondásba keverni". Dobolyi ezzel együtt elismerte, hogy a megkeresések során "nem pontosan neveztem meg a végzettségeket, illetve azok kronológiájának sem szenteltem elég figyelmet". A doktori cím pedig egy olyan személyes honlapon volt feltüntetve, amelyet nem ő "szerkesztett", így erről - véleménye szerint - nem tehet.

Az MSZP etikai bizottsága, úgy tudjuk, egyelőre megosztott az ügyben, valaki "diplomáciai szélhámosságról" és "tűrhetetlen adathamisításról" beszél, mások "apró ügynek" minősítik mindezt. Anynyi bizonyos, hogy az eljárás megindult, Dobolyi személyes meghallgatása is várható. Ami a szankciókat illeti, a politikus - ha bizonyítottnak találják a tudatosan hamis adatközlést - figyelmeztetéssel, megrovással, párttisztségeiből való felmentéssel, legrosszabb esetben pedig a pártból való kizárással is számolhat. A legvalószínűbbnek a megrovás tűnik. Ez azzal is járhat, hogy Dobolyi nem kap helyet a 2009-es EP-listán.

A lapunk által megkeresett egyes MSZP-s EP-képviselők feltűnő lelkesedéssel beszéltek a Dobolyi ellen indult etikai vizsgálatról. Érződik, hogy a delegációban többen is szívesen látnák Dobolyit Brüszszelen kívül. Különösen, hogy "otthonról" is többen pályáznak állítólag a szocialisták közül az Európai Parlamentbe: a képviselők Szabó Zoltánt, Kökény Mihályt, sőt, egyesek a párton kívüli Medgyessy Pétert is lehetséges jelöltként említették.

Dobolyi Alexandra
Dobolyi Alexandra
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.