Orbánnál és Kubatovnál is kutakodik az adóhivatal

Vagyonosodási vizsgálatot rendelt el az adóhatóság Orbán Viktorral, a Fidesz elnökével és Kubatov Gábor pártigazgatóval szemben - jelentette be tegnap Szijjártó Péter. A Fidesz szóvivője szerint egyértelmű, hogy az APEH politikai megrendelést teljesít. A kormányszóvivő ezt válaszában tagadta, és a Fideszt vádolta azzal, hogy politikusainak különleges bánásmódot igényel, hogy felháborodik, ha az adóhivatal sok tízezer ember között közülük is ellenőriz többeket. Az MSZP két országgyűlési képviselője - Molnár Zsolt és Pál Tibor - a nap folyamán közölte: nemrégiben ők is kaptak értesítést adóvizsgálatról.

A nap során nem tisztázódott egyértelműen, hogy ez, illetve a Fidesz-képviselők vizsgálata egyszerű szja-ellenőrzés vagy célzott vagyonvizsgálat. A Fidesz szóvivője szerint a helyzet egyértelmű: az októberi keltezésű levelek alapját képező megbízólevelek sorszámai egymás után következnek. Orbánt és Kubatovot tehát kiválasztották.

A Fidesz szóvivője szerint nem a demokrácia, hanem a diktatúra eszköztárába tartozik az állami hatóságok politikai célokra való felhasználása. Október 23-a környékén ez azt üzeni, hogy mindenki fogja be a száját, mert aki nem így tesz, az megütheti a bokáját - fogalmazott a szóvivő.

Az APEH határozottan visszautasította a párt szóvivőjének gyanúsítását.

A kormányszóvivő szerint könnyű átlátni a Fidesz vádaskodásának szitáján, hiszen a miniszterelnök - saját kérésére - átesett már ilyen vizsgálaton, és mindent rendben találtak nála - közölte. Daróczi Dávid hangsúlyozta: az APEH évente több tízezer adófizetőt ellenőriz, köztük nyilván politikusokat is.

Azt nem tudhatom, most éppen kiknél van folyamatban ilyen vizsgálat, hiszen ez adótitok, de az közismert tény, hogy másfél éve a kormány minden tagjánál, szocialista és szabad demokrata politikusoknál is lefolytattak vagyongyarapodási vizsgálatot, amit ők kértek saját maguk ellen - mondta Daróczi Dávid.

Nincs semmilyen félreértés, az APEH Közép-Magyarországi Regionális Igazgatósága vagyonosodási vizsgálatot rendelt el Orbán Viktorral és Kubatov Gáborral szemben - nyilatkozta lapunknak Szijjártó Péter szóvivő arra a felvetésre válaszolva, hogy valójában nem szja-vizsgálatról van-e szó, amely ha ok van rá, vagyonosodási vizsgálatba mehet át. Az erről szóló leveleket október elején keltezték és a sorszámaik egymás után következnek - tette hozzá a Fidesz-szóvivő. Szerinte azért sem lehet szó félreértésről, mert az APEH a levelekhez kérdés-listát is csatolt, amelyekben többek között arról érdeklődik, hogy az ellenőrzött időszak során vásároltak-e műtárgyat, az utazásaikra, a fogyasztási szokásaikra vonatkozó kérdésekre is válaszolniuk kell, ahogyan arra is, hogy vettek-e ingatlant. Ez pedig vagyonosodási vizsgálatra utal. Lapunknak nyilatkozva Kubatov Gábor is azt mondta, hogy vagyonosodási vizsgálatról van szó. A levelet az adóhatóság vagyonosodási főosztálya küldte, s tizenöt, egyértelműen a vagyoni helyzetével kapcsolatos kérdést tettek fel.

Az adóhatóság dolgozói nevében visszautasítom, hogy bármely politikai szereplő kézi vezérléssel irányítaná a szervezetet - jelentette ki kérdésünkre Bakonyi Ágnes, az APEH szóvivője. Közölte: a miniszterelnöknek nincs joga arra, hogy bármilyen konkrét vizsgálatra utasítsa a szervezetet. Bakonyi Ágnes szerint az sem biztos, hogy a Fidesz elnökét és pártigazgatóját vagyonosodási vizsgálatra hívták be - bár azt, mint mondta ő sem tudja, pontosan miről is van szó. Hangsúlyozta: az adóhivatal egyszerű adategyeztetésre is behívhatta a fideszes vezetőket. Erre akkor kerül sor, ha például valaki más biztosítási összeget tűntetett fel a bevallásban, mint amit a biztosítója az adóhatóságnak jelzett. Igaz, adategyeztetés előzi meg a vagyonosodási vizsgálatokat is.

Az APEH szóvivője szerint annak, hogy Orbán Viktor és Kubatov Gábor értesítői egymást követő iktatási számot tartalmaznak az a magyarázata, hogy az ismert közéleti szereplőket külön kezelik a budapesti régiónál. Három-négy revizor "szakosodott" a "kényesebb" ügyfelekre. Bakonyi hangsúlyozta: ellenőrzésre magánszemélyt és céget is számítógép választ ki, az előre megadott szempontok szerint. Csak a kiválasztás után lehet megállapítani az érintett személyazonosságát, azt, hogy "kényes" ügyfél-e - ez esetben kerül át az ügy a speciális ügyintézőhöz. Itt is az történhetett, hogy a kiválasztás után az ügyintézőnek átadták a fideszes vezetők ügyét, ő kiküldte az értesítéseket. Miután az iktatási számot is ő adja, így kerülhetett a levelekre az egymás utáni sorszám.

Az Orbán-család Sváb-hegyi villája
Az Orbán-család Sváb-hegyi villája
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.