Prágai felzúdulás az amerikai javaslatra

Főleg a cseh ellenzékiek fogadták felháborodással Robert Gates amerikai védelmi miniszternek azt a kompromisszumos javaslatát, amely lehetővé tenné orosz ellenőrök jelenlétét a Plzenhez közeli Brdy hegységbe tervezett amerikai radarbázison. A Pentagon vezetője a hét elején Prágában ugyan hangoztatta, hogy ez a megoldás csakis a cseh kabinet vagy a parlament beleegyezésével születhet meg, ám ez sem mérsékelte a tiltakozásokat.

- A bejelentés azt jelzi, hogy valamiféle amerikai-orosz különalku készül, a csehek, a NATO és az unió háta mögött. Mi közeli szövetségesei vagyunk Washingtonnak, mégsem kaptunk soha ilyen ajánlatot tőlük, mint most az oroszok - közölte Lubomír Zaorálek, a cseh szocdemek árnyékkormányának külügyminisztere. Ugyanilyen élesen fogalmazott Premysl Sobotka, a cseh szenátus elnöke, a legerősebb kormánypárt, az ODS egyik vezető politikusa: - Számos kormánypárti politikus számára még az a gondolat is elfogadhathatlan, hogy bármilyen céllal visszatérnének hozzánk az orosz katonák - nyilatkozta tegnap.

Mirek Topolánek cseh kormányfő, aki kedden még nem volt hajlandó kommentálni a Pentagon főnökének elképzeléseit, csütörtökön azt fejtegette, hogy szó sincs orosz katonák visszatéréséről, Moszkva esetleg időről időre szakembereket küldhetne a bázisra.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.