Panelházak kétszáz évre

Egy japán házépítő cég úgy hirdeti magát a tévében, hogy képes a szomszéd épülettől "ezer jen" távolságra (amilyen széles a bankjegy, azaz körülbelül tizenöt centiméternyire) házat építeni. Talán ez is jól érzékelteti a szigetország túlzsúfolt nagyvárosainak sajátos lakásviszonyait.

A napokban pedig a japán kormányfő jött elő egy új ötlettel, miszerint szeretné, hogy az újonnan épülő házak és lakások kétszáz évig lakhatók lennének. A Jomiuri Simbun napilap beszámolója szerint a kétszáz éves otthonnak nevezett javaslatból még az idén törvény lehet. Fukuda Jaszuo miniszterelnök kezdeményezése környezetvédelmi megfontolásokra és a takarékosságra épít. Ha nem kell egy épületet újjáépíteni, akkor ipari törmelék sem keletkezik, a házak intézményesített felújításával és javításával pedig költségeket lehet csökkenteni.

Persze a megvalósítás a földrengések által gyakran sújtott Japánban nem egyszerű, a hosszan fenntartható épületek eddig nem is igazán voltak jellemzőek a szigetországra. Míg Nagy-Britanniában átlagosan hetvenhét évig, az USA-ban ötvenöt évig, addig Japánban mindössze harminc évig áll egy lakóház, azután újat építenek helyette.

A kezdeményezés szerint megbízhatóbb és földrengésbiztosabb házakat kell építeni, és adatbázist kell létrehozni az épületek állapotáról és a javításokról, amelyet a bérlők és vásárlók számára is hozzáférhetővé tennének. A lakások belső terei pedig rugalmasan - az éppen aktuális trendeknek megfelelően - alakíthatók lennének.

A japán házépítők üdvözölték a tervet, ami azért sem csoda, mert a kormány tervei szerint támogatni fogja a hagyományosnál 10-20 százalékkal drágább - de hosszú távon mégis megtérülő - lakások építését.

Egyre több a felhőkarcoló Tokióban
Egyre több a felhőkarcoló Tokióban
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.