35 százalékkal emelkedett a főbb áramtermékek ára

A jövő évi áramárakat alapvetően befolyásoló áramárverés még jelenleg is tart. Kiszivárgó információk szerint az első két, talán legfontosabb „termékre”, az úgynevezett zsinór- illetve csúcsáramra már megszületett a végső ár. Ez súlyozott számításaink szerint a jelenlegi áraknál mintegy 35 százalékkal magasabb.

A most is zajló központi áramárverésen a Magyar Villamos Művek a legolcsóbb, egyben legnagyobb mennyiségben felkínált áram indulóárát mintegy 55 euróban határozta meg – tudta meg a NOL.

Ehhez képest az aukció egy újabb 18 százalékos áremelkedést hozott – így a kalapács végül 65 eurónál koppant.

Az ennél jóval kisebb mennyiségben meghirdetett „csúcs” áram ára pedig egy eleve magasabb szintről 102 euróra emelkedett.

A két termék 70-30 százalékos „mixének” jelenlegi hatósági ára az MVM korábbi közlése szerint 56 euró. Hasonló arányokkal számolva lapunknak az új ár 76 euróra jött ki. Ez 35 százalékos áremelkedést jelent. (A jelenlegi „mixen” belül nincs külön kihirdetett zsinór- illetve csúcsáramár.)

Az árverést a kormány által meghatározott jövő évi új áramárrendszer jegyében most először rendezik meg: a 2008-as áramárakat innentől kezdve nem a kormány, hanem a mostani árverés alapján a „piac” határozza meg.

A központi állami nagykereskedő, az MVM árverési bizottsága által az elsőként kiírt zsinóráramra megjelölt 55 eurós indulóárat a megjelent áramkereskedők – a várakozásoknak megfelelően – jelentősen túljegyezték.

Az aukció rendjének megfelelően ekkor a bizottság kis mértékben magasabb árat jelölt meg, amire már kevesebben jelentkeztek, és így tovább, egészen 65 euróig. A kereslet még ekkor sem csökkent le teljesen a kínálat szintjére – az MVM az általa szerződésekkel lekötött jövő évi áramtermelésből 800 megawattnyi zsinóráramot dobott piacra -, ám a kiíró ekkor már elérte a szabályzatban maximált 10 emelési mértéket.

Így az árammennyiséget a kereskedőknek előzetesen biztosított kvóták szerint, annak bizonyos arányában osztják ki. (Ennek megfelelően az MVM feltehetőleg él azzal a jogával, hogy 15 százalékkal megemeli az eladott zsinóráram mennyiségét.)

Mindenesetre a kereskedők lapunknak panaszkodtak erre az eljárásra, mondván, az MVM nagyobb lépésközökkel is emelhette volna az árat. Igaz, hogy akkor nagyobb lett volna a drágulás, de a végén a kereslet és a kínálat pont megegyezett volna.

Az ár már csak azért is a lehető legmagasabb, mivel a kormány minapi döntése értelmében mintegy 20 eurós „rendszerhasználati díjjal” terhelte meg az exportot, a termék pedig 70-80 euróért köztudottan értékesíthető a Balkánon – vagyis egyes kereskedőknek az oda szánt áram ára még 85 eurón is megérte. (Mindenesetre a magyar kormány döntése ellen a kereskedők európai szövetsége tiltakozik.)

Az árverés még tart. Jelenleg a még kisebb mennyiségben piacra dobott, még drágább termékekért „versengenek” a kereskedők, hasonló eljárási rend szerint.

Szakértők úgy vélik, a teljes termékpaletta eladása után a kereskedők jövőre a jelenleginél mintegy 30 százalékkal adhatják drágábban az – elsősorban a közepes és nagyobb ipari - fogyasztóknak az áramot. Ez nagyjából megfelel az áramcégek által korábban előre jelzett 30-40 százalékos – vagyis igen drasztikus – áremelkedési mértéknek.

Ez mindenképpen magasabb, mint ha a kormány nem változtatott volna az eddigi, kötött áras rendszeren. A lakossági ár szintén az árverési trend alapján változik majd, ám a még titkos előterjesztések alapján ennél tompábban: információink szerint a lakossági áramtarifa január elejétől 10 százalék körüli mértékben emelkedhet.

A 2008-as áramárakat innentől kezdve nem a kormány, hanem a mostani árverés alapján a 'piac' határozza meg
A 2008-as áramárakat innentől kezdve nem a kormány, hanem a mostani árverés alapján a 'piac' határozza meg
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.