Putyint pénteken látja utoljára az EU

Brüsszelben nem várnak sokat a pénteki, portugáliai csúcstól, de a varsói fordulat jó hatással lehet a kétoldalú kapcsolatokra.

Az utolsó pillanatig bizonytalan, miben is állapodhatnak meg a Lisszabon melletti Mafrában rendezendő EU-orosz csúcstalálkozón. Ennek egyik jelentőségét az adja, hogy államfőként az uniós vezetők most láthatják utoljára Vlagyimir Putyint. Ilyen találkozót évente kétszer rendeznek, a következőt jövő késő tavasszal – márpedig 2008 márciusában Oroszország új elnököt választ.

Bár a májusi Oroszország–EU-csúcshoz képest Moszkva valamivel bizakodóbban néz a ma Portugáliában kezdődő EU–Oroszország találkozóra, érdemi előrelépést azonban nem vár Oroszország és az Európai Unió viszonyában. Annyi biztosra vehető, hogy nem születik meg a stratégiai és partnerségi együttműködésről szóló új EU–orosz szerződés, így a tíz év után decemberben lejáró dokumentum változtatás nélküli meghosszabbítása várható. Moszkvát azonban ennél még szemmel láthatóan érzékenyebben érinti az a brüsszeli tervezet, amely az EU-n kívüli energetikai vállalatoknak megnehezítené az unión belüli energetikai szolgáltató vállalatok és földgázvezetékek felvásárlását. Az orosz fél ezt kifejezetten Gazprom-ellenes törvénynek véli. Igaz, Oroszország is korlátozza a külföldi cégek megjelenését a stratégiai ágazatokban. – Ez a földgáz árának emelkedéséhez vezet – mondta a találkozó előtt az orosz elnök EU-s ügyekben illetékes tanácsadója. Szergej Jasztrzsembszkij szerint, ha szükséges, Moszkva könnyen talál az EU-n kívül más vevőt is energiahordozóira. A találkozón szó lesz Koszovóról – Moszkva továbbra is ellenzi a területnek kvázi függetlenséget biztosító Ahtisaari-tervet – az iráni atomprogramról – a Kreml szerint Teherán nem törekszik atomfegyver kidolgozására, bár nem hivatalosan osztja ezt az aggodalmat – és a Cseh-, illetve Lengyelországba telepítendő amerikai rakétavédelmi rendszerről. (Nyilas Gergely)
Rögtön gondok vannak Moszkva tervezett tagságával a Kereskedelmi Világszervezetben (WTO). Több vitás kérdés van még, Peter Mandelson, az illetékes uniós biztos külön egyeztet csütörtökön orosz partnerével. Legalább három tagállamnak konkrét sérelmei is vannak. Az orosz fél továbbra is fenntartja a lengyeleket sújtó hús-, és zöldségembargót, ráadásul ezt túlságosan technikai jellege miatt nem is tekinti a csúcs asztalára való kérdésnek. A litvánokat az bántja, hogy finomítójuktól elvonják a nyersolajat, a svédek panasza pedig az: Moszkva vámot rótt ki a faexportra. Minderre gyógyír lehet viszont az EU és Oroszország fővárosában egyaránt üdvözölt varsói fordulat; Donald Tusk kormányfőségétől a Kaczynski-ikrek alatt fagyos kapcsolatok javulását várják.

Az energiapolitikában nem simult el minden Brüsszel legújabb „csomagjának” a sajtóban csak Gazprom-záradéknak nevezett passzusa körül. Ez a kölcsönösséget várja el a befektetési lehetőségek jóváhagyásakor. - Oroszország nem tekinti magáénak a külföldi befektetések védelmére és a diszkriminációmentes kereskedelemre vonatkozó elveket. Miközben bebocsátást kér az európai energiaszektorba, saját piacát nem nyitja meg a külföldiek előtt. Az elmúlt évek energetikai vonatkozású ügyei kapcsán azt is látnunk kell, hogy Moszkva számos esetben politikai nyomásgyakorlásra használta energiaexportját. Mindez együtt jár az uniós tagállamok megosztására irányuló törekvésekkel – nyilatkozta Gyürk András, a Fidesz EP-delegációjának energiafelelőse. Előrelépés ugyanakkor, hogy a két fél szakértői csoportot állított fel annak vizsgálatára, hogy az EU stratégiai piacát védő Gazprom-záradék hogyan érinti Oroszországot.

Miközben az EU abban reménykedik, hogy aláírhatják a szibériai légtér használatáért az uniós légitársaságokra kirótt tranzitdíj eltörlését, a világpolitika számos kérdése óvatosságra int: miért is lenne Moszkva nagyvonalú? Koszovó, Irán, az amerikai rakétapajzs – ezeket a két fél alapvetően különbözőképp látja, s az oroszok attól sem boldogok, hogy az EU EBESZ-megfigyelőket akar ráerőltetni a decemberi Duma-választásokra.

Brüsszel

Az orosz elnök és Sócrates portugál kormányfő Lisszabonban
Az orosz elnök és Sócrates portugál kormányfő Lisszabonban
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.