APEH-vizsgálat lesz Orbánnál és Kubatovnál

Vagyonosodási vizsgálatot rendelt el az adóhatóság Orbán Viktorral, a Fidesz elnökével, és Kubatov Gábor pártigazgatóval szemben - jelentette be Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője.

A kormányszóvivő ugyan tagadta, hogy a miniszterelnök politikai célokra használna fel állami hatóságokat a vele nem rokonszervező emberek és politikai vetélytársai elcsendesítése vagy megfenyegetése érdekében, erre azonban az élet rácáfolt, hiszen az APEH Közép-Magyarországi Regionális Igazgatósága öt évre visszamenőleg rendelt el vagyonvizsgálatot a Fidesz elnökével és pártigazgatójával szemben - fejtette ki Szijjártó Péter.

A Fidesz szóvivője hozzátette: az októberi keltezésű levelek sorszámai érdekes módon egymás után következnek. Mint elhangzott, az ellenzéki párt áll a vizsgálatok elébe, és mindenkit megvéd, akivel szemben a hatalom ilyen módon akar eljárni. Kérdésre válaszolva Szijjártó Péter azt mondta, jogsegélyszolgálatot tudnak adni azoknak, akiket a hatalom vegzál, illetve a nyilvánosság erejével tudnak fellépni ezekben az ügyekben.

Hangsúlyozta: a Fidesz szerint nem a demokrácia, hanem a  diktatúra eszköztárába tartozik az állami hatóságok politikai  célokra való felhasználása. Október 23-a környékén ez azt üzeni, hogy mindenki fogja be a száját, mert aki nem így tesz, az megütheti a bokáját - fogalmazott a szóvivő.

Emlékeztetett arra, hogy "az utóbbi napok sajtóhírei szerint" Gyurcsány Ferenc egészpályás letámadást indít politikai riválisaival szemben, így fideszes vezetők ellen rendelnek majd el APEH-vizsgálatot, illetve a Fidelitas ellen tesznek feljelentést. Ez utóbbival kapcsolatban Szijjártó Péter, aki a Fidelitas elnöke is, azt mondta: nem tud arról, hogy a szervezetet vizsgálná a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI), erről nem kaptak értesítést, de ez derült ki Daróczi Dávid szerdai kormányszóvivő nyilatkozatából, aki arról beszélt, hogy ifjúsági szervezetekkel szemben eljárások vannak folyamatban.

A Fidesz szóvivője úgy vélte, a korrupciós és közpénzekkel kapcsolatos botrányok közepette végzetesen meggyengült miniszterelnök kizárólag arra összpontosít, hogy hatalmát megtarthassa, és "ennek érdekében módszeresen visszaél hatalmával, állami hatóságokon keresztül megfélemlíti azokat, akik nem értenek vele egyet".

Felhívta a figyelmet arra, hogy a regisztrációs adójukat visszaigénylőkkel szemben a szokásosnál gyakrabban volt APEH-vizsgálat, illetve "azon orvosok, akik felemelték szavukat az egészségügyi reform ellen, egészségügyi felügyeleti eljárást kaptak a nyakukba".

Kormányszóvivő: Gyurcsány is átesett ilyen vizsgálaton, és mindent rendben találtak nála

Daróczi Dávid kormányszóvivő reagálásábanelmondta:  ez egy újabb hazug és rosszindulatú támadás. A Fidesz azt akarja elhitetni az emberekkel, hogy a politikusok különleges emberek, akiket nem ellenőrizhet az adóhatóság, mert ha megteszi, az rögtön politikai támadás - tette hozzá Daróczi Dávid.

A kormányszóvivő szerint aki ilyet állít, az ostobának is nézi az embereket. Könnyű ugyanis átlátni a szitán, hiszen a miniszterelnök is átesett ilyen vizsgálaton, és mindent rendben találtak nála - közölte. Daróczi Dávid hangsúlyozta: az APEH évente több tízezer adófizetőt ellenőriz, köztük nyilván politikusokat is.

Azt nem tudhatom, most éppen kiknél van folyamatban ilyen vizsgálat, hiszen ez adótitok, de az közismert tény, hogy másfél éve a kormány minden tagjánál, szocialista és szabad demokrata politikusoknál is lefolytattak egy vagyongyarapodási vizsgálatot, amit ők kértek saját maguk ellen - mondta Daróczi Dávid.

Az MSZP két országgyűlési képviselője csütörtökön  közölte: ők is kaptak értesítést vagyongyarapodási vizsgálatról. "A Fidesz ismét alaptalan váddal támadja a kormányt. A lelepleződés hamar jön: nemcsak fideszes, hanem szocialista képviselők is kaptak értesítést az APEH-től szja-vizsgálatról" - írta közleményében Pál Tibor szocialista országgyűlési képviselő. Hasonlót közölt egy másik MSZP-s honatya, Molnár Zsolt. Mint írja, azt tartja helyesnek, ha az adóhatóság nincs tekintettel pártállásra, és politikai befolyástól mentesen teszi a dolgát.  "Ez kell a rendhez, illetve az, hogy a Fidesz fejezze be az alaptalan rágalmazást" - írja Molnár Zsolt.

"Az APEH nem dolgozik politikai megrendelésekre"

Az APEH nem dolgozik politikai megrendelésekre - reagált a hírekre az APEH  sajtófőnöke csütörtökön. Az APEH visszautasítja azt a vádat, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kezdeményezte volna a vizsgálatot, mivel ez nem is  áll jogában, és nem is lenne életszerű, ha ebben a kiélezett  politikai helyzetben ilyet tenne - közölte Bakonyi Ágnes.

Az APEH nem tudja megerősíteni, hogy Orbán Viktor pártelnökkel és Kubatov Gábor pártigazgatóval szemben bármiféle adóhatósági vizsgálat indult volna, mivel ez az információ adótitoknak számít, ami leginkább az adózó állampolgárokat védi - mondta Bakonyi Ágnes. Ettől függetlenül Orbán Viktor vagy Kubatov Gábor megteheti, hogy nyilvánosságra hozza az őket érintő adóhatósági megkereséseket - tette hozzá.

Az idén eddig 30 ezer 436 SZJA-vizsgálatot fejezett be az APEH, amin belül 9.716 vagyonosodási ellenőrzés volt, ezenkívül folyamatban van még több ezer vizsgálat, amibe belefér, hogy politikusok is bekerüljenek a revízió körébe, főleg úgy, hogy amikor a számítógép kidob egy nevet, nem veszik figyelembe a foglalkozását  - állította az APEH sajtófőnöke. Bakonyi Ágnes elmondta, hogy ennek ellenére bárhol előfordulhat, hogy néhány revizor összegyűjti "a kiemelt személyeket", és egymás után küldi ki számukra az értesítést, de az általános gyakorlat mégsem ez. Az adójogszabályok pártállástól függetlenül mindenkire vonatkoznak, ám ha valaki becsületes és jogkövető magatartást  tanúsít, nem lehet félnivalója - állapította meg.

Mindezzel együtt egyáltalán nem biztos, hogy Orbán Viktor és a többi politikus vagyonosodási ellenőrzésre felszólító levelet kapott - ismertette. A kontrolladatokat az adózókkal kérdéses esetekben mindenképpen egyeztetni kell, ami akkor is előfordulhat, ha kiderül,  hogy az adózó többet fizetett, mint amennyit kellett volna - fűzte hozzá.

(forrás: MTI)

Orbán Viktor
Orbán Viktor
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.