Forinterősödésre tippel a JP Morgan

Túlreagálja a piac a magyarországi "politikai csatzajt" - írja legfrissebb jelentésében a JP Morgan nemzetközi pénzügyi szolgáltató. A vezető londoni befektetési ház szerint a befektetői alapok portfóliójában ebben a hónapban visszaerősödött a hosszú távú forintbefektetések pozíciója - azaz az alapkezelők megint bíznak az itteni befektetésekben, és a forint erősödésére tippelnek.

A JP Morgan szerint a forint a magyarországi "politikai hangoskodás" miatt az utóbbi időben alulteljesít a közép-európai négyes többi valutájához képest, de a ház úgy ítéli meg, hogy a piac túl nagy jelentőséget tulajdonít ennek. Valószínűtlen ugyanis, hogy az MSZP távozásra kényszeríti a kormányfőt a reformok végigvitele előtt, különös tekintettel arra, hogy Gyurcsány Ferencnek "nincs is (kijelölt) utódja", áll az elemzésben. A JP Morgan az októberi összesítés magyar fejezete szerint azzal számol, hogy a forint végül "be fog törni" a 250-es küszöb alá.

A ház megerősítette azt a nézetét, hogy a forint ingadozási sávja az idén várhatóan nem módosul, a változtatásnak azonban jövőre már 30 százalékos a valószínűsége. Mindazonáltal Simor András MNB-elnök, aki október elején Londonban járt, találkozott a JP Morgan elemzőivel is, és a ház által e tájékoztatóról annak idején Londonban kiadott ismertetés szerint azt mondta: a forintsávról folyó tárgyalások "továbbra is holtponton vannak". A jegybank azzal érvel, hogy az árfolyam-ingadozási sáv felszámolása ésszerű lenne - noha egyelőre nem szorító szükségszerűség -, a kormány azonban ezt "nagyon erősen ellenzi".

A kormányfő aggodalma az, hogy a lépés a forint meredek felértékelődéséhez vezetne, és ha az euróárfolyam 230-ig elmozdulna - akár csak egy rövid időre is -, az már ártana az exportnak. Ez azért aggasztó, mert jelenleg a nettó export a gazdasági növekedés egyetlen hajtóereje.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.