Képességvizsga

"Talán eltűnök hirtelen, akár az erdőben a vadnyom, / elpazaroltam mindenem, amiről számot kéne adnom..." Amit a költő önmagának felró, az évfordulós megemlékezések kapcsán jutott eszembe. Elpazaroltuk mindenünk, amiről számot kéne adnunk? Szeretném, ha ez csupán egy kérdés maradna, és nem önbeteljesítő prófécia.

irodalomtörténész

És ha máris ellenérveket szegeznének nekem a legfelelősebb honurak, hogy nem, nem így van: igenis, maradt annyi erkölcsi tartalékunk, hogy a szabadság, amellyel visszaéltünk, ne kerüljön esőáztatta, olykor fustélyként használt zászlóink sorsára. A szenvedéssel, vérrel kivívott nemzeti méltóság erkölcsi tőkéjét, amelynek fedezetével a forradalom óta oly jó volt magyarnak lenni bárhol a világban, úgy tűnik, felélte a mai Magyarország. Ez az állítás lehet, hogy igazságtalan, hiszen a főként Budapestre fokuszáló média torzít. Ha a debreceniek vagy más városok ünnepségeire gondolok, ahol a helyiek nem külön pártrendezvényeken ünnepeltek, pozitívabbnak sejtem a képet.

De ne feledjük: bennünket, külmagyarokat ilyen ünnepekkor főként a pesti média "delektál", mégpedig az egyezményesen "szent" napokhoz nem minden esetben méltó pártrendezvényekkel, bősz honfiak és huligánszerű szellemi garázdák, ízlésromboló jelenetek széles sávban történő megjelenítésével. És - véleményszabadság ide vagy oda - azt kívánom néha: bárcsak ne így tenné. Nemzeti kultúránk legjavához méltatlan, inkább hitvány és szégyenletes megnyilatkozások, véleményem szerint, nem érdemlik meg, hogy a média nagy erőbevetéssel segítsen nekik rosszabbik énünk megjelenítésében, mintegy lebeszélve a társadalom iskolázatlanabb részét és bennünket itt, a nemzet peremvidékén arról, hogy magasabb kulturális színvonalra törekedjünk.

Belátom: ilyenek vagyunk, ilyen a politikai elitünk is, és ezért, úgymond, "antidemokratikus" lenne kizárni a szóval és tettel randalírozó szélsőségeseket. A sajtónak kötelessége "tudósítani" a valóságról. És a "valóság" ma lehet, hogy épp ilyen: olyan tendenciák uralkodnak a magyar társadalomban, amelyek életellenesek, s a legjobb értelemben vett patriotizmus fölé kerekedtek.

De vajon így van-e? Vajon nem maguk a tömegkommunikáció intézményei vizsgáznak itt le a nemzeti kultúrában elnyert iskolázottságuk mértékéből? Vajon a valóságról megjelenített naturalista, szenzációhajhász pillanatképek mint "hiteles" narratívák mellé nem szükséges a kívánatos közjó narratíváinak kulturált kommunikációja? A megjelenített vágyak, az igények, az eszmények, a törekvések közül mintha teljesen hiányzott volna a legelemibb (női) princípiumok egyike: a béke. A kiengesztelődés, a megbocsátás, a nagyvonalúság, a kézfogás bátorsága, egyszerűen a jóakarat hiányzik ezekből a ma "mértékadó" férfiakból, akiknek belső és egymással szembeni békétlenségét az egész magyar társadalom, a kulturálisan felfogott nemzet is megszenvedi.

Tehát: a való és a kellő értékfeszültségének megjelenítésében sem ártana a mediatizálás buzgósága. Azzá lenni, ami vagy, azzá lenni, amilyen a jobbik éned - olyan imperatívusz, aminek követésére az önbecsülés kötelez. És ezt az imperatívuszt és egyszersmind biztatást közvetítette és közvetíti az igazi népi kultúra és a magyar irodalom, zene, képzőművészet és film legjava. Nem tudom, mekkora nézettsége volt az ilyen műfajú műsoroknak, bárcsak ezekre is figyeltek volna a reformrohamoknak kiszolgáltatott, megfáradt magyarok.

Vajon miért ne mérnénk magunkat minden esetben, minden nap, minden percben a legjobbjainkkal? A záróünnepségen jó volt hallani József Attila A Dunánál című költeményét: a sokat emlegetett "Szent István-i" befogadó karakter, a "Kárpát-medencei" regionális küldetéstudat ma égetően szükséges, békéltető és felemelő pillanata volt. Erdélyi magyarként én nyolcvankilencig büszke voltam, hogy a Partium és Brassó között, vagy Bukarestben élő nemzettársaimmal a Moldvába száműzött tanárokig és orvosokig, a szórványban is, mind felnézhettünk kultúránk fővárosára. A lelki feltöltődés forrása volt. Manapság inkább szégyenkezem.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.