Montreali meghívó az ENSZ-nek

A világszervezet New Yorkból való elköltözésére kevés az esély, de Kanada azért próbálkozik.

Még az illetékes quebeci miniszter is csak két és öt százalék közé teszi saját esélyeiket, de a kanadaiak nem lamentálnak, hanem nagy fába vágták a fejszéjüket: Montrealba szeretnék csábítni az alapítása, 1945 óta New Yorkban székelő ENSZ-et.

Az alkalmat a világszervezet manhattani székházának jövőre induló sokéves, 1.9 milliárd dollárba kerülő rekonstrukciója adja. A kanadai szövetségi és a quebeci tartományi kormány, illetve Montreal városa együttesen annyi anyagi segítséget adna, amennyivel az új székhely kiépítése kevesebbe kerülne, mint a régi korszerűsítése.

A kanadai lapokban most megszellőztetett javaslat már egy éve az asztalon van, de két okból sem verték nagydobra: nem akartak nevetségessé válni, és el akarták kerülni a nemzetközi versenyfutást.

A Szent Lőrinc folyó mentén, a Régi Kikötő városrészben megépítendő új ENSZ-központnak kilencszer akkora, 65 hektáros telket adnának, mint a New York-i.

A jól elszigetelhető helyen megnőne a naponta terrorfenyegetésekkel bombázott irodaház biztonsága, illetve Montreal eleve biztonságosabb város New Yorknál. A világszervezet két munkanyelve az angol és a francia, Montreal pedig eleve kétnyelvű, ráadásul itt székel a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezettől kezdve a Nemzetközi Olimpiai Bizottság doppinglaborjáig vagy 60 nemzetközi szervezet.

A város a 4800 ENSZ-alkalmazott és a 192 diplomáciai képviselet átköltözése révén óriási bevételhez jutna. A világszervezet egyelőre semmilyen tanújelét nem adta annak, hogy a költözést fontolná.

Ugyanakkor a kanadai lapok szerint az ENSZ tekintélyének és hatékonyságának is jót tenne, ha „leválna” a világ egyetlen szuperhatalmáról – ahol mellesleg az utóbbi hat évben erősödő politikai nyomásnak, olykor kifejezetten durva támadásoknak volt kitéve.

Washingtoni tudósítónktól

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.