Veres: 2008-ban az államháztartási hiány 4,1 százalék lesz

A kormány 2,8 százalékos GDP-növekedéssel és 4,5 százalékos inflációval számolva tervezi a jövő évi költségvetést, amely eredményszemléletben 4,1 százalékos GDP arányos államháztartási hiányt tartalmaz, összege 1.123 milliárd forint - jelentette be szerdán Veres János pénzügyminiszter, az Országgyűlés költségvetési,  pénzügyi és számvevőszéki bizottságának ülésén.

A kormány elkötelezett a konvergenciaprogram végrehajtása mellett, s ezt tükrözi a jövő évi költségvetés - mondta Veres János. Hozzátette azt is, hogy a konszolidáció mellett folytatódik a felzárkózási program.

További megszorításokra már nincs szükség, 2008-ban a fogyasztás szerény mértékben, 0,4 százalékban emelkedik - jelezte a pénzügyminiszter, hozzáfűzve, hogy jövőre a gazdasági növekedést az export és az élénkülő beruházások húzzák.

A kormány több mint 170 milliárd forintos céltartalékot, 61 milliárd forint általános tartalékot, 20 milliárd forint központi egyensúlyi tartalékot és 89 milliárd forint fejezeti egyensúlyi tartalékot képez - rögzítette Veres János.
A GDP arányos államadósság 2007-ben várhatóan 65,6 százalék lesz, jövőre pedig 66,1 százalékra módosul - mondta a pénzügyminiszter.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.