Az Európai Néppárt "pozitívan áll" Tőkéshez, de nem "támogatja"

Az Európai Néppárt továbbra is "pozitívan áll" a függetlenként induló Tőkés László jelöltségéhez a novemberi, romániai európai parlamenti választásokon – erősítette meg szerdán érdeklődésünkre Javier Jiménez, a konzervatív pártcsalád szóvivője. Ugyanakkor Jiménez - főnökéhez, a belga Wilfried Martenshez hasonlóan – feltűnően az erősebb "támogatja" kifejezést használta az RMDSZ-szel kapcsolatban.

A sajtó az elmúlt hetekben immár másodszor bizonytalanodhatott el azzal kapcsolatban: hogyan is áll az Európai Parlament legnagyobb, jelenleg 279 fős frakcióját adó EPP az RMDSZ-szel rivalizáló református püspök jelöltségével. Miután Orbán Viktor Nagyváradon kiállt Tőkés mellett, Jiménez azt mondta a sajtónak: ugyan nem ismeri a Fidesz-elnök kijelentését, de "az EPP nem támogat független jelölteket, csak olyanokat, akiket tagpártjaik valamelyike állít". Erre Martens EPP-elnök Orbánt védte meg. - Tőkés László püspök, független képviselőjelölt az EPP közeli barátja, aki európai parlamenti képviselővé való megválasztása esetén elkötelezte magát, hogy a néppárti frakció tagja lesz az Európai Parlamentben. Így az EPP pozitívan áll Tőkés püspök jelöltségéhez. Éppen ezért Orbán Viktor, az Európai Néppárt alelnöke teljesen pontosan nyilatkozott Tőkés jelöltségével kapcsolatban – szögezte le október 9-én Martens.

A minap a volt belga miniszterelnök Romániában az EPP három ottani tagpártját – köztük az RMDSZ-t – nevezte meg a pártcsalád támogatottjaiként, Tőkést pedig nem említette. A szóvivő a NOL-nak most megerősítette, továbbra is Martens október 9-i nyilatkozata van érvényben, az EPP hozzáállásában nincsen változás. Mint már megírtuk, a Markó Béla vezette RMDSZ és Tőkés közötti rivalizálásnak mindamellett Brüsszelben igen csekély a jelentősége. A 279 fős néppárti frakció soraiban jelenleg három romániai magyar politikus ül.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.