Bíróság elé állítják csütörtökön Toroczkait

Bíróság elé állítják csütörtökön Toroczkai Lászlót, akit rendzavarás és gyülekezési joggal való visszaélés miatt vettek őrizetbe - közölte honlapján a rendőrség szerdán.

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tiszteletbeli elnökét rendzavarás miatt állítják bíróság elé, a gyülekezési joggal való visszaélés miatt a VI. kerületi rendőrkapitányság jár el vele szemben. A gyanúsítottat kedden, a délutáni órákban egy vidéki város fogdájába szállították.

Bencze József országos rendőrfőkapitány kedden sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy Toroczkai László felelőssége a hétfőn történtekért egyértelmű. A Szabadság téri demonstráció szervezője tudatosan nem vette át a bejelentett vonulást megtiltó rendőrségi határozatot. A rendőrök telefonon is hívták és közölték fele a tilalmat. A rendőrség a sajtóban is nyilvánosságra hozta, hogy törvénytelen a tervezett vonulás.

Toroczkai László maga is elismerte a Szabadság téren, hogy nem vette át a rendőrség tiltó határozatát, arról tehát tudott, ennek ellenére arra biztatta az embereket, hogy vonuljanak az Operaházhoz, az 1956-os forradalom és szabadságharc, valamint a Magyar Köztársaság kikiáltásának 18. évfordulójára rendezett megemlékezés helyszínéhez, ahol Gyurcsány Ferenc kormányfő mondott ünnepi beszédet.

Összesen 55 embert állítottak elő kedden a fővárosban

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kedden összesen 55 embert állított elő, 42 embert szabálysértés, tízet bűncselekmény miatt - tudatta a rendőrség szerdán.

A rendőrség október 23-án 42 embert állított elő szabálysértés miatt, ebből hetet közbiztonságra különösen veszélyes eszköz birtoklása, 35-öt pedig jogszerű rendőri intézkedéssel szembeni engedetlenség miatt. Tíz személyt bűncselekmény miatt állított elő a rendőrség - olvasható a közleményben. Három embert egy közúti incidens miatt állítottak elő; a Teréz körúton két autó állt meg egymás mellett, és az autók utasai szóváltásba keveredtek  egymással, amelyből dulakodás alakult ki.

Kedden 59 rendezvényt tartottak különböző szervezetek a fővárosban; a bejelentett és a rendőrség által tudomásul vett megemlékezések békésen és rendzavarás nélkül zajlottak. A Rendszerváltó Fórum is befejezte a rendezvényét az Alkotmány utcánál este fél nyolckor, azonban a helyszínen maradt több tucat résztvevő  a többszöri felszólítás ellenére sem távozott, a rendőri köteléket kövekkel, üvegekkel dobálták. A spontán szerveződést a rendőrök feloszlatták; a rendőri intézkedés során egy körözött férfit is elfogtak. Ezzel a tömegoszlatással kapcsolatban összesen 13 eljárás indult: két ember ellen garázdaság, néggyel szemben közbiztonságra veszélyes eszköz birtoklása, héttel szemben pedig a rendőri intézkedéssel szembeni ellenszegülés miatt.

A Budaházyról készült felvételeket tanulmányozzák

A rendőrség a napokban az átirattal együtt megküldi az ügyészségnek a felvételt a Budaházy Györgyként hétfőn a Szabadság téren felszólaló férfiről -  mondta Tafferner Éva, a BRFK szóvivője szerdán. Hozzátette: Budaházy György kényszerintézkedésének esetleges megváltoztatásáról a nyomozási bíró és nem a rendőrség jogosult dönteni.

(forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.