Adatbázis lesz a fideszes aláírásokból? - Tarlós cáfol és vádol

Az MR1 Kossuth Rádió szerint komplett adatbázist is "gyűjtenek" a népszavazási aláírásokat összeszedő fideszes aktivsták. Tarlós megint cáfol, és csípőből vádol.

Az MR1 Kossuth Rádió déli hirműsorában az hangzott el, hogy a Fidesz "évek óta és most is" használ adatbázisokat (címlistákat, névsorokat, szimpatizánsokat és kételkedőket jelölő rövidítésekkel ellátva).

Noha Tarlós István kampányfőnök és Nyitrai Zsolt kampányigazgató egyaránt tagadta, hogy a népszavazási  aláírás-gyűjtést  is  adatbázis  készítésére használnák, a rádió birtokába került anyagok szerint mégis ez történik. Az adatvédelmi biztos szerint az aláírás-gyűjtésekből nem szabad állandó adatbázist létrehozni. - forrás: MR1 Kossuth Rádió

Tarlós: "Nem tudom, honnan veszi"

Cáfolta Tarlós István a Magyar Rádió Krónika című műsorának hétfői információját, miszerint a Fidesz aktivistái az aláírásgyűjtéskor korábbi listáikat frissítenék. Úgy látom, hogy az SZDSZ nem nyugszik. Egyszerűen nem értem ezt a hisztériát. Csak azt tudom mondani, nem, én nem láttam ilyent" - közölte a Fidesz népszavazási kampányának irányítója az MTI érdeklődésére azt követően, hogy a közszolgálati rádióban a Krónika saját információjára és a birtokába jutott dokumentumra hivatkozva az hangzott el: a Fidesz adatbázist használ a népszavazási aláírások gyűjtésekor. 

A hírműsor úgy tudja, hogy a Fidesz évek óta és most is adatbázisból dolgozik. A Krónikához eljutott a 2004-es nemzeti petíciónál és a 2006-os választások idején készült címlista részlete, amelyben a választók neve és pontos lakcíme mellett bizonyos rövidítések és megjegyzések találhatók. Tarlós István a Krónika információjára reagálva azt mondta: "nem tudom, hogy Horn Gábor honnan veszi ezt".

Az MTI-nek arra a kérdésére, hogy honnan gondolja, hogy a Magyar Rádió információja Horn Gábortól, az SZDSZ ügyvivőjétől származik, a jobboldali politikus azt mondta: "Horn Gábor tett három nappal ezelőtt ilyen hisztérikus nyilatkozatokat. Ha ő látott ilyen listát, akkor mutassa meg nekem is", hiszen - mint mondta - ő maga még egyetlen ilyen listát sem látott. Hozzátette: ha lát ilyen listát, akkor lesz róla véleménye.  

A Krónika a hozzájuk eljutott listarészletet idézve példaként említette az "sz" betűt, ami - mind mondták - szimpatizánst jelent, a pluszjelet, ami - a hírműsor szerint - azt jelöli, hogy tavaly kik adták a Fidesznek kopogtatócédulájukat, míg a kérdőjel a bizonytalanokat jelöli, néhol azzal a különmegjegyzéssel, hogy az MSZP-ből kiábrándult bizonytalanról van szó. 

Tarlós István szerint az említettek nem konkrétumok. Konkrétum az - mondta - ha letennének elé ilyen listát, vagy listákat. Ha ilyen listákat letesznek az asztalra, és hitelesen igazolják, hogy ezek a Fidesztől származnak, az konkrétum" - fogalmazott. 

A Krónika úgy tudja, az aktivisták ilyen jelekkel, megjegyzésekkel ellátott listákkal járják a körzeteiket, és az aláírások megszerzése mellett feladatuk, hogy frissítsék a listákat. Az aktivistáknak - a begyűjtött aláírásoktól függetlenül - minden számukra kiadott címet fel kell keresniük - hangzott el.   

Tarlós István mellett a napokban Nyitrai Zsolt a Fidesz operatív igazgatója is nyilatkozott ebben az ügyben azt követően, hogy az SZDSZ aggályait fejezte ki az aláírásgyűjtés miatt. Azt mondta: véletlenszerűen keresik meg az embereket. Szerinte nem is nagyon kell keresgélni azokat, akik aláírnák az íveke.

Az SZDSZ a közelmúltban arra kérte a Fideszt, csak a népszavazás kiírásához szükséges számú aláírást gyűjtse össze, a vonatkozó szabályok pontos betartása mellett. Horn Gábor liberális képviselő közleményében elgondolkodtatónak nevezte azt a fideszes fogadkozást, amely milliós nagyságrendű aláírás gyűjtését tűzi ki célul, népszavazás kezdeményezése ürügyén. 

A személyes adatok ilyen üzemszerű gyűjtése komoly adatkezelési aggályokat, adott esetben tiltott adatbázis építésének gyanúját veti fel" - tudatta az SZDSZ álláspontját Horn Gábor.

(MTI)

Tarlós István, a népszavazási kampány irányítója
Tarlós István, a népszavazási kampány irányítója
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.