Az MSZP Társadalompolitikai Tagozata elutasítja az eü-reform tervét

A Magyar Szocialista Párt Társadalompolitikai Tagozata (MSZP TPT) elutasította a kormány egészségügyi reformtervét, így a társadalombiztosítás privatizálására irányuló koncepciót - közölte a szervezet vasárnap este.

A közlemény szerint a TPT ügyvivő testülete azt javasolja, hogy, az MSZP frakciója mindaddig ne tárgyalja a törvényjavaslatot, amíg a hatásvizsgálatokat is magában foglaló szakmai és szakmapolitikai egyeztetések nem történnek meg. A szervezet nyilatkozatát a Magyar Szociális Fórum kerekasztalának is eljuttatták.

"Az a határozott véleményünk, hogy a megismert és törvénykezésre beterjesztett koncepció elfogadása a szocialista párt legfontosabb alapértékeinek a teljes feladását jelenti, helyrehozhatatlan politikai következményekkel járhat" - áll a közleményben.

A tagozat ügyvivő testülete elfogadhatatlannak tartja, hogy az egészségügyi rendszer átalakításának alapját kizárólag a piaci verseny, a tőke profitérdekeltségének hatékonyságnövelő szerepe jelentse.

A TPT közleménye szerint az egészségügyi reform koncepció "kezdettől fogva valótlan tényeken alapul", kiindulási pontját az a Zöld könyv néven megjelent elemző munka jelenti, amely valótlan statisztikai adatokat, téves szakmai következtetéseket, súlyos politikai tévedéseket is tartalmaz. A magyar egészségbiztosítási és ellátási rendszer helyzetének ismertetése jórészt nem felel meg a valóságnak, emiatt következtetései sem állják meg a helyüket - fogalmaznak a közleményben.

Az MSZP TPT szerint a rendszer korszerűsítése nem járhat az egészségügyi intézményrendszer működési költségeinek növekedésével, a betegellátásra fordítható pénzösszegek csökkenésével, és kívánatos az ellátásra fordított pénzügyi források GDP arányos növelése. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.