Ez aztán a bulldogság!

Egy ijesztő külsejű, torzonborz "ősember" is képes sírni. Franciaország rögbibálványa, a hosszú hajú-szakállú Sebastien Chabal hiába takarta el az arcát, a barlanglakóra hasonlító óriás könnyeit így is lehetett látni, miután a Kékek a párizsi Stade de France-ban drámai csatában kikaptak Angliától.

A 14:9-es győzelemmel a szigetországiak jutottak a világbajnokság döntőjébe. Ma este a francia fővárosban a Rózsások ellenfele Dél-Afrika lesz: a másik elődöntőben a Gazellák meglepően biztosan (37:13) léptek túl Argentínán.

Az angolok elleni tragédiában a franciák mumusának szerepét egy kölyökképű brit fiatalember játszotta. Az eddig legtöbb pontot - szám szerint 243-at - szerző, pontosabban rúgó Jonny Wilkinson Chabalék ellen is igazolta hírnevét: a második félidőben háromszor három pontot érő rúgással megfordította a meccset, szertefoszlatva a franciák döntős álmait.

Bernard Laporte, a Kékek szövetségi kapitánya nem tudta érvényesíteni azt a napóleoni elvet, hogy a csatát az nyeri, aki a legutolsó pillanatban is képes tartalékot bevetni. Nicolas Sarkozy államfő barátjának, a jobboldali kormány új sportállamtitkárának az angolok ellen a "joker" Chabalt már az első félidőben a pályára kellett vezényelnie. Így a legerősebbeket a meccs végére tartogató, a Világ Kupa elnyerésére legesélyesebb Új-Zéland ellen jól bevált taktika Wilkinsonék esetében csődöt mondott.

- Megszállt minket a bulldogszellem - mondta Brian Ashton, az angolok szövetségi kapitánya arra a kérdésre, mivel magyarázza a szigetországi sajtóban "szépséges csúfságnak" is nevezett csapata újjászületését. A címvédő angolok ugyanis a 2003-as, ausztráliai diadaluk óta közepes teljesítményt nyújtottak, a mostani tornán pedig egy 0:36-os zakóval mutatkoztak be. A kiütésszerű vereséget a csoportjukban éppen döntőbeli ellenfelük, Dél-Afrika mérte rájuk.

Az angolok ronda, de eredményes törő-zúzó stílusával szemben a dinamikus játékra és szélvészgyors szélsőkre építő dél-afrikaiak tudják jól, hogy az egy hónappal ezelőtti fölényes győzelemre hiba lenne alapozni. "Ez egy másik angol válogatott" - vélte a dél-afrikai Bryan Habana, aki a torna egyik legnagyobb meglepetésének bizonyuló argentinok ellen két szemkápráztató alapvonalgólt is elért.

A ma este kilenckor kezdődő döntőben Anglia sporttörténelmet írhat: az első válogatott lehet, amely egymás után kétszer elhódítja a világbajnoki címet. Rossz előjel a szigetországiak számára, hogy a legutóbbi négy mérkőzésüket egyaránt elvesztették Dél-Afrikával szemben. Csúcsot dönthet Habana is, aki ha célt ér el a mai mérkőzésen, akkor megdönti az új-zélandi Jonah Lomu nyolcas világbajnoki rekordját.

A dél-afrikai szövetségi kapitány, Jake White szerint csapatát nem zavarja az esélyesség: "Négy éve erre a tornára készülünk, így a játékosaimnak csak azt kell megcsinálniuk, amit ez idő alatt tanultak."

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.