Bajnai vizsgálná Zuschlag EU-támogatását

Ezt azért az illetékes tárcának vizsgálnia kell - reagált a Népszabadság tegnapi cikkére Bajnai Gordon. Tegnapi lapszámunkban írtunk arról, hogy az előzetes letartóztatásban lévő Zuschlag János szocialista politikushoz köthető alapítványok, egyesületek közül legalább hat ifjúsági célú uniós források magyar kereteiből is kapott támogatást, mégpedig miniszteri döntésre.

 

 

Erről tavaly Göncz Kinga, az ifjúsági, családi, szociális és esélyegyenlőségi tárca (ICSSZEM) akkori vezetője számolt be Szalay Ferenc fideszes képviselő kérdésére válaszolva.

Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter hangsúlyozta: az ifjúsági pénzek nem tartoznak az európai uniós fejlesztési források közé.

Daróczi Dávid kormányszóvivő közölte, Göncz Kinga néhány hete tanúvallomást tett a Zuschlag-ügyben, ám a nyomozás érdekében nem hozzák nyilvánosságra az általa elmondottakat. Szelestey Lajos, a Külügyminisztérium szóvivője az MTI-nek azt mondta, hogy amikor Göncz Kinga az ICSSZEM élére került, egyik első döntése volt, hogy felmentette Ocsovai Tamás helyettes államtitkárt. (Az ügyészség által vizsgált minisztériumi támogatások egy része esetében Ocsovai volt a kötelezettségvállaló. Ő tanúvallomásában állította, miniszteri nyomásra cselekedett.)

A Mobilitás nevű minisztériumi háttérintézmény cáfolja, hogy a hat szervezet Ifjúság 2000-2006 programjukból kapott volna húszmilliót. Arra hivatkoznak, hogy az adatbázisukban csak 2,5 millió forintnyi támogatás szerepel.

Szalay Ferenc a hazai állami támogatások mellett konkrétan az Ifjúság 2000-2006 programból nyújtott támogatásokról kérdezte Göncz Kingát. A miniszter hivatalos válaszleveléből derül ki, hogy csaknem húszmillió forintról van szó, a leveléhez mellékelt táblázatban az "EU" megjelölés szerepel forrásként. A Mobilitásnak tehát Göncz Kingával van vitája.(Ny. M.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.