Bébikötvény: az államra hagyva

Érdektelenség övezi a babakötvényt. A számlák alig huszadán gyűlik pénz szülői befizetésekből.

 

 

 

Nem mozgatta meg a szülők fantáziáját a tavaly bevezetett bébikötvény. A 2006. január elseje után született csaknem 170 ezer gyermekből 27 102-nek nyitottak eddig Start-számlát a szüleik. Ám szülői befizetés ezeknek is csupán a harmadára érkezett az elmúlt évben. A lanyha fogadtatás oka vélhetőleg a meglehetősen távoli cél.

Az életkezdést segíteni hivatott támogatás mai árakon számítva nem lendít sokat a fiatalokon. Alaphelyzetben mindösszesen 120 ezer forintot vehetnek fel a felnőttkor küszöbén. Ez szűken elég lehet egy tengerparti kiruccanásra, esetleg az albérleti kaucióra, netán egy kanapéra. De lakásra, gyermekvállalásra...? A negyvenezer forintos induló összeget természetesen a szülők havonta tetszőleges összeggel kiegészíthetik, ám a befizetések után legfeljebb tíz százalék, de maximum hatezer forint állami támogatás jár egy évben. Igaz havi tízezerig mentes mindenféle adótól és járuléktól.

Az állami számlákon az ötéves állampapír hozamával megegyező kamat íródik jóvá. A programhoz csatlakozott 168 pénzintézet valamelyikében nyitott számlákon ennél valamivel magasabb, 4-13 százalékos hozamot is elérhetnek a családok. Különösen az új ügyfeleket remélő takarékszövetkezetek buzgólkodnak az akciózásban, ám számlavezetési és egyéb szolgáltatási díjaik elengedése aligha elégséges a szülői figyelem felkeltésére. A nagy bankokat pedig nem igazán érdekli az ügy. Az OTP 0,15-7,5 százalékos kamatot ígér, a többiek inkább 4-6 százalékot. Helyenként kapucnis fürdőköpenyt és csörgős csuklópántot is osztanak a gyerekeknek számlanyitáskor, de ez se túl gyakori gesztus.

A babakötvény egy lehetőség, amely megtakarításra ösztönözheti a szülőket - mondja Dr. Dani Attila, a Pénzügyminisztérium főosztályvezetője, aki szerint a számlákon összegyűlő pénz mindenképpen hozzájárul az életkezdés anyagi megalapozásához, főként, ha az önkormányzatok is kipótolják. Néhány város meg is teszi, igaz, többnyire feltételekhez kötik a támogatást. Esztergom például csak a helyben lakó szülők érettségizett, 21. életévét betöltött gyermekének fizet hozamtól függően cirka 3,1 millió forintot, feltéve, hogy az ifjú a városban vásárol lakást, illetve tovább tanul. Szegeden 800 ezer forinttal indul a babaszámla, míg Budaörs 60 ezer forintot utal át.

Az állam eddig hatmilliárd forintot költött a bébikötvényekre. A szülői ráfordításról nincs adat.

A babakötvényt népszerűsítő tájékoztató 2006 januárjában
A babakötvényt népszerűsítő tájékoztató 2006 januárjában
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.