Kupa bírálja Bokrost

Kupa Mihály a Mol felügyelő bizottságának elnöke nyílt levélben utasította vissza Bokros Lajos múlt heti kijelentéseit. Ez az első félhivatalos reakció az olajipari társaság részéről a volt pénzügyminiszter, egyetemi tanár azon szavaira, amelyben - tulajdonképpen - oligarchikus rendnek mondta, ahogyan a Lex Mol-t elfogadta a Parlament.

Kupa igazság szerint nem tér ki Bokros közgazdasági levezetésének cáfolatára. A volt pénzügyminiszter előbb a Financial Timesnak nyilatkozta, majd a Népszabadságban is kifejtette: a törvény magánérdeket szolgál, és ez az oligarchikus modellre utal. Kupa levelében annyit közöl: az oligarchák kizárólag magánérdekeiket keresik, a Mol menedzsmentje pedig a munkavállalóik és befektetőik érdekében tevékenykedik (közgazdaságilag ezek is magánszereplőknek számítanak - a szerk.), valamint hangsúlyozza: Magyarországon nincsenek meg a feltételei az oligarchikus társadalom létrejöttének - bár ezt a szót a levél sehol sem említi. Kupa mindezek után arra kéri a CEU, a Közép Európai Egyetem vezérigazgatójaként tevékenykedő Bokrost, a jövőben mellőzzék a személyeskedést, és vitáikat tárgyszerűen folytassák.

Alább közöljük a levél teljes szövegét:

Tisztelt Vezérigazgató Úr, Kedves Lajos!
 

A MOL Nyrt. Felügyelő Bizottságának elnökeként írok most neked néhány nappal ezelőtti nyilatkozataid miatt. Sajnálatosnak tartom, hogy néha olyan tekintélyes emberek is méltánytalanul, elfogultan – sőt nyugodtan mondhatom a tények figyelmen kívül hagyásával – fogalmaznak, mint amilyen Te vagy. Éppen ezért saját magam és a MOL igazgatóságában illetve felügyelő bizottságában tisztséget vállaló vezetők nevében vissza kell, hogy utasítsam az általad kritizált törvénnyel kapcsolatban tett múlt heti kijelentéseidet. Akikre nyilatkozatodban utaltál, azok másutt országrészek felett uralkodnak, nem piaci vagy éppen versenyellenes magatartást folytatnak, befolyásukkal pedig nem vállalataik és munkavállalóik érdekeit keresik, hanem kizárólag magánérdeküket: személyes meggazdagodásukat. Ez nem Magyarország, ez nem a MOL. Magyarországon polgári demokrácia és piacgazdaság van, ahol – a hazai és nemzetközi pénzügyi szakma elismerését kiváltva – magad is pénzügyminiszter voltál. Szavadra figyelnek nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is, ezért nem szerencsés olyan víziót festeni hazánkról, amely létrejöttének – amint ez okfejtésedből a figyelmes olvasó számára egyébként ki is derül – semmilyen közgazdasági és intézményes feltétele nincs meg. 
A MOL – és más hazai nagyvállalatok – igazi értéke éppen abban rejlik, hogy független tőkepiaci cégként is megmutatták, képesek olyan teljesítményre, mint más EU tagországbeli cégek. Nem kell tehát a sikerhez mindenáron „a külföldi stratégiai befektetők uralma, amely magasabb rendű kultúrát honosít meg”. A MOL pénzügyi befektetők kontrollja alatt is képes kiváló teljesítményre. A MOL vezetését pedig teljesítménye, a vállalat eredményessége minősíti, és ez alapján dönt a közgyűlés a mindenkori menedzsment sorsáról.
Elhamarkodott ítéleted mögötti véleményedet, amely az elfogadott jogszabályra vonatkozik, természetesen tiszteletben tartjuk. Lehet vele egyetérteni, és egyet nem érteni. De javaslom, a jövőben vitáinkat mindenkor tárgyszerűen folytassuk és tartsuk méltányos mederben, nélkülözve az indokolatlan személyeskedést. a MOL Nyrt. Felügyelő Bizottságának elnöke

Maradandó tisztelettel,

Kupa Mihály

Kupa Mihály
Kupa Mihály
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.