Göncz Kingát is meghallgatta az ügyészség a Zuschlag-ügyben

Göncz Kinga jelenlegi külügyminiszter, az ifjúsági, családi, szociális és esélyegyenlőségi tárca volt vezetője néhány hete tanúvallomást tett Kecskeméten a Zuschlag-ügyben - közölte Daróczi Dávid. Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter azt mondta, az ifjúsági pénzek nem tartoznak az európai uniós fejlesztési források közé. 

Daróczi Dávid kormányszóvivő a Népszabadság cikkével kapcsolatban hangsúlyozta: Göncz Kinga is tartotta magát Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kéréséhez, vagyis minden kérdésre megadta a választ.

Elmondta: mint a napilap írásából is kitűnik, a gyanú szerint az ügyletek 2000 óta folyhattak, ez idő alatt négy miniszter felügyelte az ifjúságügyet, közülük három már minden információt megadott a nyomozó hatóságoknak. Kitért arra, hogy másfél évvel ezelőtt a Fidesz egyik parlamenti képviselője néhány szervezet nevét elküldte Göncz Kingának és arról érdeklődött, milyen állami támogatást kaptak az elmúlt években. A szóvivő hangsúlyozta: erre a tárca akkor részletes választ adott, ez is jelzi, hogy nem volt semmi takargatnivalójuk.

A Zuschlag-ügyben az ügyészség már kihallgatta a miniszterelnököt, Szilvásy György volt ifjúsági államtitkárt, Jánosi György korábbi gyermek-, ifjúsági-, és sportminisztert, Ocsovai Tamás korábbi helyettes államtitkárt, valamint Ujhelyi Istvánt, az önkormányzati tárca, és Arató Gergelyt, az oktatási minisztérium államtitkárát.

A Népszabadság pénteki számában arról írt, hogy az Európai Unió Ifjúság 2000-2006 nevű programjának magyarországi keretéből több mint húszmillió forint jutott azoknak a szervezeteknek, amelyek a Zuschlag-ügyben az ügyészség látókörébe kerültek. A "hálózat" egy része (legkevesebb hat szervezet) ugyanis az Ifjúság 2000-2006 program pályázatain is nyert, miniszteri döntés alapján - olvasható a lapban.

A beszámoló szerint az ügyészség a nyomozás során lefoglalta a pályázati akták egy részét. "A fiatalokat egymás jobb megismerésére és kölcsönös elfogadására nevelni" - ezzel a céllal hozták létre az EU tagállamai az Ifjúság 2000-2006 programot a 15-25 év közötti korosztály számára. Csoportos cserék, külföldi önkéntes szolgálat, tanulmányutak, továbbképzés - számos projektre lehetett pályázni. A pályázatokat az ifjúsági tárca háttérintézményénél, a Mobilitásnál értékelték, a 2002-es kormányváltást követően már egy civil delegáltakból álló kilencfős tanács bevonásával.

A végső döntést az ifjúsági ügyekért felelős miniszter hozta. A tárcavezető a program 2000-es indulásától 2002-ig a fideszes Deutsch Tamás, a szocialista kormány megalakulását követően Jánosi György (2002-2003), Gyurcsány Ferenc (2003-2004), majd Göncz Kinga (2004-2006) volt.

A Zuschlag Jánoshoz köthető szervezetek az ügyészség gyanúja szerint - mint ismert - csak papíron léteztek, és hamis számlákkal számoltak el több tízmillió forintnyi állami támogatást. Egy fideszes országgyűlési képviselő másfél éve már feltételezte, hogy a hálózat ifjúsági célú uniós pénzekre is ráhajtott - írta a Népszabadság.

Az ifjúsági pénzek nem tartoznak az európai uniós fejlesztési források közé - közölte Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter. A politikust pénteken Budapesten újságírók a Népszabadságban megjelentekkel kapcsolatban kérdezték.

"Ez ifjúsági pénz, tehát nem uniós fejlesztési pénz" - mondta Bajnai Gordon, hozzátéve: nem zárja ki, hogy uniós pénzek belekeveredhetnek egy ilyen ügybe. A miniszter egyúttal hangoztatta: korábban is csak azt mondta, hogy a feltárt ügyekben nem találtak uniós pénzeket.

Az összeférhetetlenségi törvény, az internetes bejelentő portál mind azt szolgálja, hogy Magyarországon a lehető legtisztábban történjen az uniós források felhasználása - mondta az önkormányzati tárca vezetője, aki közös érdeknek tekinti, hogy a fejlesztési pénzeket tisztán használják fel.

A lapban megjelentekre utalva Bajnai Gordon közölte: "ezt azért az illetékes tárcának vizsgálni kell". Három hónappal, 2008. január 21-ig meghosszabbította a Szegedi Városi Bíróság a különösen nagy kárt okozó csalással gyanúsított Zuschlag János előzetes letartóztatását - közölte a Csongrád Megyei Bíróság szóvivője.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség indítványozta Zuschlag János előzetes letartóztatásának 2008. január 21-ig történő meghosszabbítását - mondta el a megyei bíróság elnökhelyettese.

A Szegedi Városi Bíróság az ügyészségi indítvánnyal egyező végzésével Zuschlag János gyanúsított előzetes letartóztatását az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb három hónapnyi időtartamra, 2008. január hó 21-ig meghosszabbította - közölte a bíró.

A bíróság az ügyészi indítványt megalapozottnak ítélte, a meghosszabbítást egyrészt változatlanul a szökés, elrejtőzés veszélyével, másrészt a tanúk esetleges befolyásolásával, bizonyítékok megsemmisítésének veszélyével indokolta.

A Szegedi Városi Bíróság szeptember 21-én helyezte harminc napra előzetes letartóztatásba Zuschlag Jánost, akit a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett csalással gyanúsít társadalmi szervezetek által szabálytalanul felhasznált költségvetési támogatásokkal kapcsolatban.

A bíróság ezt követően az ügy két további gyanúsítottja, Lados István - Zuschlag János személyi titkára - és Katus Ferenc előzetes letartoztatásáról is döntött.

A Zuschlag-ügyben a nyomozás egy rutinvizsgálat után indult, amelynek következményeként 2005-ben a Kiskunhalasi Városi Ügyészség indított vizsgálatot, számviteli fegyelem megsértésének alapos gyanújával, több alapítvány és egyesület pályázatokon nyert pénzeinek felhasználása miatt. A nyomozás során kiderült, hogy a vizsgált egyesületek és alapítványok mintegy 50 millió forint pályázaton nyert pénz "rendeltetésszerű használatával" nem tudnak elszámolni. (MTI)

Göncz Kinga
Göncz Kinga
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.