Új mikrohitelprogram indul

Az a kisvállalkozó, aki eddig nem kapott bankhitelt, például, mert bevétele túl kicsi volt, decemberben már reménykedhet. Valószínűleg ekkortól lesz elérhető az a mikrohitelprogram, amelyet uniós támogatással indít a kormány - jelentette be tegnap Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter és Kóka János, a gazdasági tárca vezetője.

A 200 millió forintnál kisebb éves árbevételt elérő vállalkozások legfeljebb hatmillió forint hitelt vehetnek majd fel, beruházási célzattal öt, forgóeszközhitel esetében egy évre. A hitelkamat legfeljebb 10,5 százalékos lehet, ami alatta van a piacon egyébként elérhető konstrukcióknak. A hitelt majdan kínáló kereskedelmi bankok pedig legfeljebb 90 százalékos fedezetet követelhetnek meg, de ennél jóval alacsonyabb elvárás is valószínűsíthető. A közvetítő szervezetek körében ugyanis már kiírták a pályázatot a hitelprogramban való részvételre, s ebben a versenyben van, aki alacsonyabb fedezeti korlátot is kínálna.

A tervek szerint a közel 83 milliárdos keretösszeggel induló programban a már viszszafizetett pénzeket újra megforgatják, újabb vállalkozásnak adják oda, így a - számítások szerint - a következő hat évben összesen 250 milliárdnyi hitel 50 ezer vállalkozáshoz juthat el. Nagyjából ugyanennyi céget érinthet az a hitelgarancia-program és 250-300 céget az a kockázatitőke-program, amit szintén az Új Magyarország vállalkozói program finanszírozási fejezetében hirdetnek majd meg - előbbi még ebben az évben, utóbbi 2008 első felében. Úgy számol a kormány, hogy az összesen 205 milliárdos támogatási keretösszeggel induló finanszírozási programok a pénzek újbóli kihelyezésének köszönhetően összesen 2000 milliárd forintnyi forrást jelenthetnek 2013-ig.

A számos elemében már eddig is létezett vállalkozásfejlesztési stratégia most nevet is kapott, analóg módon az európai uniós fejlesztési program elnevezésével. Ennek keretében hat év alatt 1200 milliárd forintnyi uniós támogatást használhatunk fel, a finanszírozás mellett több százmilliárd forintot lehet majd elnyerni kutatás-fejlesztési pályázatokon, a logisztika fejlesztését és a széles sávú internet elterjesztését (százszázalékos lefedettséget ígér a program) szintén több tízmilliárd forinttal támogatják, és uniós pénzből további tízmilliárdokat költünk a szabályozási környezet, vagyis az ügyintézés, az adó- és vámfizetés egyszerűsítésére. A várakozások szerint csak ez utóbbival - 2008-ban és várhatóan 2009-ben hatályba lépő változások - évente 100-150 milliárd forintot spórolhatnak majd a vállalkozások.

Kóka és a hallgatóság a Gránit csiszolószerszámgyárban
Kóka és a hallgatóság a Gránit csiszolószerszámgyárban
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.