Már készül a demokráciacsomag

Gyurcsány Ferenc "tisztasági csomagja" után már készül az új közjogi programkosár is, demokrácia- csomag néven. A főállású képviselőség mellett ebben a kisebb parlamentre is lesz javaslat. Vagyis: a főállású képviselőség kikerült a tisztasági csomagból.

Úgy tűnik, megnyugvást hozott a szocialista frakcióban, hogy Gyurcsány Ferenc pártelnök-miniszterelnök "tisztasági csomagjából" kikerül a polgármesteri összeférhetetlenségre vonatkozó javaslat. Mint ismert, az MSZP frakciójában érintett polgármester-képviselők hevesen tiltakoztak az elképzelés ellen, mondván, így összemossák őket a Zuschlag-üggyel és annak szereplőivel. A polgármester-képviselők is egyetértenek ugyanakkor a csomag alapvetéseivel, pusztán azt sérelmezték, hogy ezzel rájuk is "bűnös árnyék" vetült.

Egyes elemzők egyébként nem zárják ki annak lehetőségét, hogy Gyurcsány Ferenc eredetileg taktikai megfontolásból hagyta a hétpontos csomagban a főállású képviselőségre vonatkozó indítványát. Egészen pontosan azért, hogy ha ebben az ügyben hátralép, addig a pártfinanszírozás kérdésében "megszoríthatja a gyeplőt", és teljes támogatást kap. Valamit valamiért.

A polgármester-képviselők felháborodása és tiltakozása után tehát ez a javaslat kikerült a "tisztasági csomagból". Annak ellenére is, hogy az MSZP-frakció - az érintett polgármesterek jelentős részének távolmaradása mellett - elfogadta azt a javaslatot, hogy 2010-től lépjen érvénybe az összeférhetetlenségi szabály. De az ügy ezzel még nincs lezárva. A Népszabadság értesülései szerint máris fogalmazódik az a közjogi csomag, amely egyebek mellett ezt a kérdést is rendezni kívánja. A demokráciacsomag nevet viselő kosár pilléreit egy a polgármester-képviselőkből álló csoport dolgozza ki, a kabinet alkotmányjogi szakértőinek segítségével.

Molnár Gyula szocialista képviselő, Újbuda polgármestere lapunknak úgy nyilatkozott: egyelőre két fő témában fogalmaznak meg javaslatokat, az érdemi egyeztetés október 23-a után várható. A polgármester-képviselők nevében az utóbbi időben felszólaló Molnár lapunknak hozzátette, hogy az egyik pillér természetesen a főállású képviselőség kérdése lesz. Ezzel kapcsolatban egyelőre két irányvonal látszik: többen a kormányzati-önkormányzati érdekegyeztetés megerősítését szorgalmazzák, mások új önkormányzati egyeztetőrendszer felépítését tartanák jó megoldásnak; ez utóbbi egy önkormányzati tanács felállítását jelentené, s a testület bizonyos kérdésekben egyetértési jogosítványokkal bírna.

Molnár kérdésünkre elmondta, hogy a Demokrácia-csomag keretében javaslat készül a kisebb parlamentre vonatkozóan is. Ez nem elsősorban létszámbeli változást jelentene, hanem "egyfajta eltolódást a listás szavazás felé, kevesebb egyéni körzettel".

A Népszabadság úgy tudja, hogy a demokráciacsomag további pontokkal is kiegészülhet majd. Várható ugyanis, hogy Gyurcsány Ferenc, illetve a kormány is további javaslatokkal egészíti majd ki a közjogi kosarat. Úgy tudjuk, hogy ezzel kapcsolatban ötletek már vannak, de konkrét javaslatok még nincsenek. Már csak azért sem, mert be kell várni a polgármesterek által kidolgozott pontokat, azokat és az újakat is alkotmányjogi szűrőn kell átvinni, s nem utolsósorban egyeztetni kell a koalíciós partnerrel, a szabad demokratákkal is. A Népszabadság úgy tudja, hogy az SZDSZ nem zárkózik el az új csomagtól, de érdemben majd csak akkor foglalkozik vele, ha hivatalos formát öltenek a javaslatok.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.