Atlantisz császára, avagy a Halál nemet mond

A Budapesti Fesztiválzenekar először lép fel a Trafóban november első három napjában: Viktor Ullmann Theresienstadtban komponált művét, az Atlantisz császára, avagy a Halál nemet mond című operáját állítják színpadra.

A darabnak a lágerben lett volna a bemutatója, de végül a szövegkönyvet megismerve betiltotta a vezetőség. Végül csak 1975-ben volt premierje Amszterdamban, míg Magyarországon most szeptemberben a MŰPÁ-ban a Mahler-ünnep keretében mutatták be. Azóta most először hallható az opera a Trafóban. A darab művészeti vezetője Fischer Iván és Lukáts Andor rendezi.

Emellett a Trafó kávézóban kiállítás lesz az eredeti partitúra másolataiból, amelyet Karel Berman, a terezíni előadás Halál szerepét játszó színésze őrzött meg – egyedül ő élte túl a lágert.

Az előadásra szóló jeggyel 2007. november 30-ig ingyenesen megtekinthető a Holokauszt Emlékközpont kiállítása, valamint az előadások napján 18:30-19:30 között részt lehet venni a Tomi című foglalkozáson, melynek során egy, a terezíni lágerben élő család életébe pillanthatunk be egy olyan képeskönyvön keresztül, amit egy festőművész apa rajzolt kisfia harmadik születésnapjára. A könyv egyszerre dokumentum és fikció: színes album a gettó mindennapjairól, a vágyakról, a megnyugtatóvá rajzolt félelmekről, az elveszített életről, és a remélt jövőről.

Előadások: 2007. november 1-3-ig (Cs-Szo) 20.00 órától

Interjú Fischer Ivánnal az előadás kapcsán itt olvasható>

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.