Texasnak vonzó befektetési terep Magyarország

Texasi üzletemberek elsősorban kedvező földrajzi fekvése, valamint a nyugat-európaihoz képest olcsó üzleti környezete és munkaereje miatt tekintik Magyarországot vonzó befektetési terepnek.

A szerdán kezdődött texasi magyar-amerikai üzleti roadshow első állomásán, a houstoni kereskedelmi kamarában megrendezett találkozón Magyarországon már jelenlevő cégek, illetve Magyarországgal még csak ismerkedő vállalatok képviselői szerezhettek friss információkat a magyar üzleti és pénzügyi környezetről. Néhányuk megosztotta tapasztalatait, benyomásait.

Barry Cohen, a Biofuel Capital Partners vezérigazgatója elmondta: cége sok amerikai biodízel üzem létesítését finanszírozta és Magyarországon jelenleg két ilyen üzem építésében érdekelt. Mint kifejtette, nagyon vonzó befektetési célpontnak tartja Magyarországot, elsősorban az olcsó munkaerő miatt.

Elmondta, hogy több kelet-európai ország is a látóterükben van, és elismerte, a magyarországinál van olcsóbb munkaerő máshol. A repceolaj mint biodízel alapanyag alacsony előállítási költségei és a kedvező üzleti környezet miatt mégis magyarországi építkezéseket finanszíroznak. Kifejtette, hogy egy az Egyesült Államokban 50 millió dollárból felépülő biodízel üzem létesítése Magyarországon harmadannyiba kerül.

Richard Haase, a Clear Value vállalat elnök-vezérigazgatója kifejtette: vállalata vegyipari, biokémiai és termodinamikai vezető technológiai megoldásokat forgalmaz világszerte. Tervei között szerepel két európai víztisztító üzem építése és megfelelő célországot keres a beruházásokhoz, Magyarország is felmerül lehetőségként.

Haase vonzó befektetési terepnek tartja Magyarországot a fejlett infrastruktúra miatt. Megnyugtatónak tartja, hogy ha akarná, 100 százalékos tulajdonú vállalatot működtethetne Magyarországon. Bár erre nem törekszik, szerinte ugyanis ez csak bajjal jár, ezért mindig vegyes vállalatokat létesít, mégis ez a lehetőség biztonságot jelent. Fontosnak tartja az ország földrajzi elhelyezkedését, ugyanis egy magyar üzemből 6-7 országba tudna magas minőségű tisztított vizet szállítani, ilyen széles térséget máshonnan nem lehetne lefedni. Kifejtette, hogy Kínában például komoly technikai, jogi nehézségekbe ütközik a profiljukba illeszkedő üzemek létesítése, Magyarországon alacsonyabb a kockázat.

Sean Clark, a Licensing Solutions menedzsere kifejtette: vállalati tevékenységek engedélyeztetésével és piackutatással kapcsolatban kínálnak megoldásokat; újabb és újabb cégeket keresnek, Magyarországon is, például a tevékenységüket bővíteni kívánó vegyes vállalatok körében. Kifejtette, nagyon sok ügyfelük van a biomed ágazatban vagy az elektronikai iparban.

Azt mondta, a szerdai üzleti fórumon elhangzott előadások meggyőzték, Magyarország kedvező terepe a befektetéseknek. Úgy véli, az olcsóbb munkaerő és a földrajzi elhelyezkedés Magyarország legfőbb előnye, hozzátéve, egy gyorsan bővülő gazdaság mindig kedvező beruházási célterület. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.