A cián saga

Ismét nyújtottak egy jó nagyot a ciános rétesen. Mármint a tiszai ciánszennyezés miatt a román bányavállalat ellen indított peren. Az alperes megjelenése nélkül zajlott keddi tárgyalás következő fordulóját a bíró januárra hívta össze.

Érdemi vita most sem zajlott, a jogászi rafinéria kifogni látszik a magyar polgári ítélkezésen, hiszen a felszámolás alatt álló Transgold már az előző két tárgyaláson sem képviseltette magát, sőt megszüntette korábbi ügyvédje megbízását. Még a tegnapi tárgyalásról szóló értesítést sem vették át, legalábbis erről nem érkezett visszajelzés.

Kérdés, hogy ezek után mire számíthatunk? Meddig húzódhat egy ilyen per? Legközelebb a bíró, függetlenül az alperes megjelenésétől tanúkat szeretne meghallgatni, köztük Gönczy János, volt tiszai kormánybiztost. Még szerencse, hogy a bíróság által előírt biztonsági intézkedésekkel, amiket állítólag Romániában is kötelező betartani, megelőzhetőek az újabb hasonló katasztrófák. Legalábbis ebben bízik a magyar államot képviselő jogász, aki bárhogyan is, de ítéletet vár a kamatokkal megfejelt, 28,6 milliárd forintos kártérítési igény összegéről. Hogy ezt aztán hogyan és kin tudják majd behajtani, már más kérdés. Attól tartok, sehogy, s ez újabb jogi tengeri kígyót indíthat el, így még unokáink is szenvedhetik majd a cián saga újabb folytatásait. De ha úgy adódik, ezt szerb sorstársaink is megélhetik, állítólag ugyanis a szerb állam is figyelemmel kíséri a per alakulását, mivel pert fontolgat a román cég ellen. Azért a befolyó összegre a helyükben nem fogadnék.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.