Javuló kereseti adatok

Továbbra is jelentős, ám lassuló ütemű reálkereset-csökkenést, illetve a versenyszférában mérséklődő bruttó béremeléseket jelez a tegnap publikált augusztusi statisztika. Mindez a kormány gazdaságpolitikai elképzeléseit támasztja alá: a csökkenő reálkereset a fogyasztást lohasztja, a tavaly nyári áfaemelés miatt magas inflációt nem követték a bérek növelésével a vállalatok - az a magas ütem, amit a KSH korábban jelzett, jelentős részben a gazdaság fehéredésének tudható be. Ez pedig alapot adhat a jegybanknak arra, hogy ismét csökkentsen a szeptember végén 7,5 százalékra leszállított alapkamaton.

A KSH jelentése szerint január-augusztusban 8,1 százalékkal voltak magasabbak az átlagkeresetek, mint tavaly ugyanebben az időszakban - a nettó átlagbér 1,7 százalékkal lett nagyobb, ami az időszak 8,5 százalékos inflációjával összevetve 6,3 százalékos reálkereset-csökkenést jelent. A versenyszférában 10,2, az államiban 4,5 százalékkal nőttek a bruttó bérek.

A költségvetési szférában a keresetek növekedése valamivel magasabb, mint az év eddigi időszakában, míg a versenyszférában egyértelmű az ütemcsökkenés. Ez utóbbi is jelzi: az eddigi magas ütem leginkább a minimum-járulékalap bevezetésének volt köszönhető. Az adatokból jól látszik, hogy a keresetek most is azokban az ágazatokban és azoknál a - főként kisebb, közepes - cégeknél nőttek leginkább, amelyeknél jellemző lehetett a fekete- vagy szürkefoglalkoztatás. Sőt: az is látható, hogy minimum-járulékalap "hirtelen" bevezetésének hatása lassan kikopik majd. Ez magyarázza a mérséklődő béremelési ütemet - és azt, hogy az adatok miért a kormány elképzeléseit támasztják alá. A bázishatás - egyébként - lassan tetten érhető lesz a reálkereseti adatokban is: az áfaemelés szeptembertől már kevésbé érezteti majd a hatását a számokban, így a reálkereseti statisztika is javulni kezdhet majd.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.