Tankkal Észtországba

A felületes szemlélő náciknak gondolná őket. Pedig demokráciát követelnek. A felületes hallgató így demokratáknak vélné, pedig utópista-totalitárius államot szeretnének. Akárhogy is, a Nacionál-bolsevik Párt (NBP) jelenleg az orosz demokratikus ellenzéket tömörítő Másik Oroszország (DR) tagja. És egyúttal a legnagyobb megosztó erő is, amely miatt a Garri Kaszparov sakkvilágbajnok neve fémjelezte DR-hez végül nem csatlakozott a szintén Vlagyimir Putyin elnök ellen fellépő Mihail Kaszjanov exkormányfő sem.

 

 

A betiltott párt - az NBP ügye már Strasbourgban van - a DR legészrevehetőbb és a legismertebb csoportja: több tucat tagja ül börtönben különböző tiltakozó akciók miatt. A leglátványosabb az elnöki adminisztráció egyik irodájának elfoglalása volt Moszkvában, három éve, amikor félszáz "nacbol" rontott be Putyin távozását követelve. Kitűzték a Harmadik Birodalom színvilágára hajazó, horogkereszt helyett fekete sarlós és kalapácsos zászlajukat is.

- Provokatív szimbólum, amely jól megragadja a figyelmet - magyarázza a párt 64 éves vezére, mit takar az embléma. A pártirodában régi szovjet és NBP-s plakátok lógnak, és egy tankos fotó. Eduard Limonov ugyanis tankkal akart Észtországba bevonulni, miután megtagadták tőle a vízumot. Limonov nagy utat járt be, amíg a magát baloldali radikálisként meghatározó párt vezetője lett. Az Ukrajnában felnőtt, avangárd írót 1974-ben utasították ki a Szovjetunióból. Először New Yorkban ment, azután Párizsban telepedett le, majd 1992-ben tért haza. Gyorsan Vlagyimir Zsirinovszkij populista Liberális Demokrata Pártjába állt, de otthagyta, létrehozva a ma már Kreml-párti Alekszandr Duginnal az NBP-t. Akkoriban támogatta Borisz Jelcint, s az elnök első csecsen háborúját, kollektív bűnösöknek tartva a kaukázusi népet. - Mára kiderült, hogy Putyin az ország egybetartása ürügyén az orosz társadalom ellen vív háborút - bírálja felül saját magát a ma már Csecsenföld függetlenségét is támogató Limonov. A trockiji szakállt hordó Limonov szerint egyértelmű, hogy Putyint felelősség terheli a sikertelen Kaukázus-politikájából fakadó moszkvai és beszlani terrormerényletek áldozataiért.

- Putyin totális államot épített ki, elnyomva a szabad sajtó és a választások utolsó szikráit is - állítja. Szerinte a decemberi parlamenti választásokon a Kremlnek már nem is kell csalnia, mert kiszűrte a vetélytársakat nincs ott az NBP mellett Kaszjanov pártja és a Kaszparov vezette Egyesült Polgári Front sem, több liberális és kommunista csoporthoz hasonlóan. - Igaz, az Orosz Kommunista Párt és a liberális Jabloko, valamint a Jobboldali Erők Szövetsége indul, ám ők mára már elismerték a Kreml hatalmát - állítja.

Limonov egyébként megszüntetné a katonai sorozást, az állam lenne a földek és gyárak tulajdonosa.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.