Több százmilliós telekvita Orosházán

Feljelentést tett a Békés Megyei Főügyészségen ismeretlen tettes ellen Németh Béla, Orosháza fideszes polgármestere, mert szerinte MSZP-s elődje idején több százmilliós kár érte a várost.

Németh Béla tegnap sajtótájékoztatón közölte: a földterület 2003-ig állami tulajdonban volt. Akkor a Kincstári Vagyoni Igazgatóság 1,3 millió forintos kikiáltási áron hirdette meg árverésre. A jó helyen lévő ingatlant az önkormányzat is megvehette volna, de nem licitált rá. Így a 3,9 hektáros földterület 12 millió 70 ezer forintért egy gödi magánszemély tulajdonába került. Néhány hónappal később egy- százaléknyi tulajdonrészt szerzett benne G. Károly budapesti lakos, ám újabb néhány hónap múlva már az egész telek az ő nevére került. Németh Béla kiemelte: 2004 augusztusában Fetser János, Orosháza akkori MSZP-s polgármestere magánszemélyként G. Károllyal együtt kérelmezte a telek kereskedelmi célú felhasználását. Miért volt ez olyan fontos neki, hogy exponálta magát? - kérdezte.

A telek nem sokkal később a budapesti székhelyű Kárpátimmó Kft. birtokába került, amelynek egyik tulajdonosa egy lichtensteini off- shore cég, a másik egy budapesti magánszemély - ügyvezetője pedig G. Károly. A 3,9 hektár földhöz G. Károly és T. Andrea, utóbbi Fetser János fiának élettársa, magánszemélyektől vásárolt még 2,4 hektárt, majd T. Andrea a saját földjét eladta előbb G. Károlynak, ő pedig az általa vezetett Kárpátimmó Kft.-nek. 2005. május 4-én azután a Kárpátimmó Kft. kerek 450 millióért eladta az ingatlant a Tesco Global Th.-nak. Németh Béla szerint az önkormányzat előzőleg úgy változtatta meg a rendezési tervet, hogy egy érdeklődő kereskedelmi multicég számára csak az az ingatlan legyen alkalmas a letelepedésre. A polgármester szerint a várost több százmillió forintos kár érte.

Fetser János (jelenleg MSZP-s országgyűlési képviselő) szerint egy önkormányzatnak nem feladata az ingatlanfejlesztés. 2003-ban, amikor a KVI árverezte a szóban forgó területet, az önkormányzatnak 300 millió adóssága volt, nem is volt abban a helyzetben, hogy kockázatos ingatlanüzletekbe vágjon.

Akkor még nem lehetett tudni, hogy később majd egy multicég akar ingatlant venni. Kérdésünkre, miért személyesen kérte, hogy engedélyezzék G. Károly számára a terület kereskedelmi célú felhasználását, Fetser azt válaszolta: mindenkinek segített, aki megkérte erre. Fia élettársa nem gazdagodott az üzleten, hangsúlyozta, ennek a földhivatalban utána lehet nézni. Fetser állítja: nem követett el törvénysértést. Politikai támadásnak tartja az ügy felmelegítését.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.