Sátorba küldik a hajléktalanokat

Egy a hajléktalanok sátorban való elhelyezését is támogatandó célnak minősítő törvénymódosítás miatt lemondott tegnap Vecsei Miklós miniszteri megbízott.

Törvényesítette a hajléktalanok sátrakban való elhelyezését a szociális törvény módosítása - Vecsei Miklós, a hajléktalansággal foglalkozó miniszteri megbízott ez ellen tiltakozva lemondott megbízásáról. A jogszabályt két szocialista képviselő, Vidorné Szabó Györgyi és Józsa István kezdeményezte. Hivatalosan bázis-szállásnak nevezik a hajléktalanoknak szánt sátrakat.

Vecsei szerint a módosítás ellentmond az elmúlt évek minden igyekezetének.

- A jogszabály egy egyéni képviselői indítvány nyomán "szenvedte el" a változtatást, amellyel a szaktárca vezetése sem értett egyet. Ezért különösen szomorú és érthetetlen, hogy a képviselők elfogadták. A biztos szerint eddig volt remény egy új hajléktalanügyi stratégia elkészülésére. Ennek vetett véget az Országgyűlés döntése.

A javaslat előterjesztője viszont kitart amellett, hogy a kezdeményezés jó, s értetlenül áll Vecsei lemondása előtt. Vidorné Szabó Györgyi, szociális ügyekkel foglalkozó szocialista politikus szerint a javaslatuk olyanok számára kínál segítséget, akiket most nem érnek el. Emlékeztet rá, hogy a tervezetet megküldte a minisztériumnak, de senki nem jelezte, hogy gond lenne vele. Bogdán János, az ötlet kezdeményezője, aki maga is hosszú éveket töltött utcán, majd egykori "sorstársai" segítője lett, azt mondja: ő ezekkel az emberekkel van naponta, így tudja, mire van szükségük. Elképzelése három lépcsőből áll. Ezek közül csak az első a most elfogadott sátor-megoldás. Bogdán János szerint ezek az emberek képtelenek egyből beköltözni egy lakásba, a fenntartás nehézségei miatt rövidesen kikopnak belőle. Így viszont lenne idő az "átszokásra": a sátor után jönne a családhoz költöztetés, a minimális egzisztencia megteremtése, majd az önálló, "falak közötti" élet.

Jelenleg száz-kétszáz ember sorsáról van szó, ők azok, akiknek tél előtt akartak azonnali segítséget adni a módosítás kezdeményezői.

"Koldusmenü" a T. Házban
"Koldusmenü" a T. Házban
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.