Újabb földhivatali iroda nyílt Budapesten

Október 15-én újabb földhivatali kirendeltség nyílt a fővárosban. Ezentúl itt is kikérhetők tulajdonilap-másolatok az ország valamennyi ingatlanáról. A Bosnyák téri új iroda a tervek szerint 2008 januárjától már át is alakul: Budapest 3. számú Körzeti Földhivatalaként működik tovább.

A budapestiek a 70-es évek vége óta járhattak ingatlanügyeikkel a Fővárosi Kerületek Földhivatalába, korábban a Benczúr utcai villaépületbe, később a Budafoki úti volt dohánygyár területére. A hivatal elnevezése 2006-ig maradt változatlan, mígnem a Lehel téri csarnok 1. emeletén megnyílt 2. számú Körzeti Földhivatallal a névhasználat megszűnt, s lett a "Fővárosiból" 1. számú Körzeti Földhivatal. Gyakran még ez a változtatás is felkészületlenül éri az ügyfelek többségét, nemsokára azzal is számolniuk kell, hogy megnyílik a 3. számú Körzeti Földhivatal.

A Bosnyák téri irodaházban intézhetik 2008-tól a VII., XIV., XV. és XVI. kerületi ingatlanokkal kapcsolatos ingatlan-nyilvántartási ügyeket, s szintén ekkor "költözik" a IV. kerület ügyintézése - a Lehel piacra.

A most átadott földszinti ügyfélszolgálaton - a Lurdy Házban található kirendeltséghez hasonlóan - januárig kizárólag tulajdonilap-másolatokat szolgáltatnak, s a tervek szerint az új év első munkanapjától dolgoznak ügyintézők is az iratokon.

Mint azt Csenge Andrea, a Fővárosi Földhivatal hivatalvezető-helyettese elmondta, az újabb átszervezés egy többéves program része. A földhivatali átalakítással a szervezeten belüli kommunikáció egyszerűsítése és a rendszer átláthatóbbá tétele a cél. Emellett a helyettes vezető szerint az ügyintézés gyorsabb lett. A hosszú sorállás már csak egy rossz emlék. Manapság, bármelyik földhivatalban vagy kirendeltségünkön történjék is, csupán pár perces várakozással kell számolni egy tulajdoni lap kiváltásánál - állítja Csenge Andrea.

Az ingatlanforgalom - és a feladat - nagyságát mutatja, hogy a budapesti földhivatalokhoz az idén eddig közel 400 ezer beadvány érkezett, melyek csaknem fele tulajdonjog- bejegyzési kérelem, míg csak 2007-ben minden ötödik ingatlanra kértek jelzálogjogot bejegyezni. Mióta az informálódó ügyfelek adatait is rögzítik, az is kimutatható, hogy a legnagyobb forgalmat bonyolító Budafoki úti földhivatalban évente 50 ezer alkalommal tekintenek bele budapesti ingatlanok tulajdoni lapjaiba.

A 2006-os év hozadéka az az új eljárás is, amely szerint, akinek az ingatlan-nyilvántartásban bejegyzett tulajdonjoga törlését, illetve akivel szemben vételi jog bejegyzését kérik, azt öt napon belül levélben tájékoztatják. Az értesítéseknek köszönhetően már több esetben is meghiúsult hamis iratok felhasználásával készített szerződés bejegyeztetése. Ennél is hatékonyabb segítség, hogy 2006 óta az ingatlanok tulajdoni lapját érintő bármely változásról SMS-ben és/vagy e-mailben is kaphat tájékoztatást az a természetes személy, aki megrendeli az "ingatlanfigyelést". A szolgáltatásra bármelyik földhivatalban be lehet fizetni.

Ehhez mindössze egy e-mail cím vagy mobiltelefonszám, valamint személyi igazolvány, helyrajzi szám, és - az alapcsomag esetében éves díjként - 3410 forint megfizetése szükséges. Mindemellett továbbra is körültekintően kell eljárni az ügyfeleknek, hiszen ezek sem képesek megvédeni az olyan ingatlantulajdonost, aki óvatlanságból idegeneknek aláír.

A földhivatalok 2002 nyarán kezdték el használni a Takarnetet egymás illetékességi területén lévő ingatlanok tulajdoni lapjainak lekérdezésére. A rendszerhez 2003 áprilisa óta folyamatosan csatlakozhatnak külső felhasználók, így számos pénzintézet, ingatlaniroda, valamint közjegyzők, végrehajtók, bíróságok, ügyvédek és az összes okmányiroda is innen kérheti le az adatokat.

Ügyintézés az új kirendeltségen
Ügyintézés az új kirendeltségen
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.