"A törvény a magyar honvédségre is vonatkozik"

Bécsben tartotta hetedik közgyűlését az Európai Zöld Párt. A közgyűlésre 42 országból érkezett több mint 300 résztvevő között jelen voltak a szövetség magyar tagszervezetének, a Zöld Demokraták Szövetségének küldöttei is. Határozati javaslatukat, melyben arra hívják fel a figyelmet, hogy a Kánya-hegyi katonai torony ügyében a törvények a Honvédelmi Minisztériumra is vonatkoznak, Droppa György, a Zöld Demokraták elnöke ismertette. Az előterjesztést határozatként fogadta el a közgyűlés.

 
Lapunk már több alkalommal foglalkozott a Kánya-hegyen épült torony történetével. A Kánya-hegyi torony 2002-2003 fordulóján néhány hét alatt megépült, és korántsem keltett akkora figyelmet, mint a Zengőn tervezett NATO-radar körüli vita.
A 65 méter magas NATO katonai lehallgatótorony a Kánya-hegyen majdnem 150 magántulajdonos osztatlan közös tulajdonában lévő erdőben épült, de az építkezéshez nem szerezték meg a szükséges engedélyeket, és nem kérték ki az erdőtulajdonosok belegyezését sem. A terület különleges természeti értéket képvisel - a Zempléni Tájvédelmi Körzet védőövezetébe tartozik, és 1994 óta szerepel azon a listán, amelyen a Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Minisztérium a fokozottan védetté nyilvánítandó területeket tartja számon. 2005-től a szóban forgó terület a Natura 2000 listáján is szerepel – állítják. A zöldek által összegzett kritika szerint az építtető „megsértette az összes, Magyarországon érvényes építési jogszabályt”, továbbá „semmilyen környezeti hatásvizsgálatot nem végeztek. A 2005-ben az Európai Zöld Párt elé terjesztett anyag szerint az építkezés „csak az építési vállalat anyagi hasznát szolgálta”, miután a honvédelem „önkényesen magához vonta az építési hatóság jogkörét”. Részletek>>>>
Az Európai Zöld Párt 2005. május 5-6-án Helsinkiben tartott tanácsülésén határozatában egyszer már határozatban ítélte el a Zemplén-hegységben, a Kánya-hegyen, a magyar hatóság által jogtalanul elfoglalt magánerdő területén létesített katonai őrtorony megépítését - emlékeztetnek az Európai Zöldek.

A 32 európai ország 35 zöld szervezetét egyesítő European Greens határozata úgy fogalmaz: "közvetve minden európai polgárt érint, ha egy fiatal demokráciában a kormány nem tartja be a demokrácia és a jogállamiság szabályait. Minden európai polgár érdekeit sérti, ha egy kormány nyíltan kiszolgálja a nemzetközi katonai lobbit."

A Bécsben elfogadott határozatban az Európai Zöld Párt a következőkre szólította fel a magyar kormányt:

"1. közölje – betartva a NATO szövetségesi titoktartási egyezményeket – a torony rendeltetését a közvéleménnyel;

2. hozzon nyilvánosságra minden információt, amelyekre nem vonatkoznak nemzetbiztonsági korlátozások;

3. az építéshatósági eljárásban a polgári – nem a katonai – törvényi előírásokat érvényesítse;

4. folytassák le a kötelező fennmaradási eljárást, mely során a jogszabályoknak megfelelően tárják fel a közhatalmi szervek, valamint az építtető által elkövetett szabálytalanságokat, a keletkezett, és várható károkat, nevezzék meg a felelősöket, és döntsenek az építmények további sorsáról: a bontásról, a táj eredeti állapotának helyreállításáról, vagy a torony időleges fennmaradásáról. Ez utóbbi esetben gondoskodjanak a környezeti károk megszüntetéséről, és előzzék meg a továbbin károkozást. Fordítsanak különös figyelmet arra, hogy a terület a NATURA 2000-es terület ufferzónájába esik és közvetlenül határos a Zempléni Tájvédelmi körzettel.

5. kárpótolja a helyi közösséget és támogasson minden olyan regionális fejlesztést, amely a természeti, az épített és a kulturális örökség megőrzését biztosítja, valamint szolgálja a helyi lakosság gazdagodását."

(NOL)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.