Civil győzelem: nem lesz fecskendőgyár Veresegyházon

Veresegyház polgármestere szerdán rendkívüli testületi ülésen közölte a képviselőkkel: a Becton Dickinson cég mégsem a város által felkínált telken építi fel fecskendőgyárát. 

Pásztor Béla, a település vezetője és a képviselő-testület többsége mindvégig támogatta a városnak egy – elsősorban nemrég betelepült kisgyermekes családok lakta – frekventált részére tervezett fecskendőgyár megépítésének tervét. Miután az első hírek nyilvánosságra kerültek a projektről, olyan sok fordulat történt az ügyben, hogy azt már maguk az érintettek is nehezen tudták követni.

A veresi história kezdete idén januárra datálódik, ekkor döntött úgy a Pest megyei település képviselőtestülete, hogy a beépítetlen Csonkás nevű területből mintegy 20 hektárt átad az amerikai érdekeltségű Becton Dickinson cégnek, fecskendőgyár telepítése céljából. A döntésről a város lakosait márciusban tájékoztatta Pásztor Béla polgármester, aki 42 éve Veresegyház vezetője, a rendszerváltás előtt tanácselnökként is a település élén állt. A környéken élők azonnal élénk tiltakozásba kezdtek, amint tudomást szereztek a tervezett üzemről, a beruházás elleni érvek egyre csak sokasodtak. Tény, hogy a gyár mindössze 150 méterre épült volna a lakóházaktól, azaz a lakók nyugalmát veszélyeztette volna. A civil ellenállást azonban talán ennél is inkább tüzelte a tervezett üzemnek a város jövőképére gyakorolt esetleges hatása. Veresegyház lakossága majdnem megduplázódott az utóbbi években. Sokan a fővárosból települtek ki, hogy nyugodt környezetben éljenek gyermekeikkel, erre ideális helyszínnek tűnt a település.

A legutóbbi hírek szerint hosszú - és kétes taktikai húzásoktól sem mentes - vita után megtartottak a városban egy helyi népszavazást, amelyen a lakosság harmada jelent meg. A szavazók többsége ugyan a beruházás mellett voksolt, de a tervezett fecskendőgyár által közvetlenül érintett körzetekben elsöprő volt a "nem" szavazatok aránya.

Az érvénytelen népszavazás semmire sem kötelezte a város vezetőit, akik ezek után megszavazták, hogy  a Becton Dickinson megvásárolhatja a kiszemelt területet. A háttérben folyó küzdelem azonban nem állt meg, a civilek minden rendelkezésükre álló információval igyekeztek a hatóságok figyelmét felhívni arra, hogy ez a beruházás nem szolgálja a város lakóinak érdekeit.

A végső döntést a Becton Dickinson hozta meg. Zsolt Péter, az Élni Veresegyházon egyesület elnöke a NOL-nak elmondta: információik szerint az amerikai tulajdonú cég nem vonul ki Magyarországról, de más helyet keres. A sikeres civil küzdelem szervezője úgy vélekedett: a cég következő kísérlete akár sikeres is lehet, ha a megfelelő hatósági engedélyek beszerzésével, például valamelyik ipari parkba települnek. Veresegyháza pedig megmaradhat a kevés zöld folt egyikének, amely nem iparosítással, hanem például a termálvíz-kincs hasznosításával próbál előre menni - fogalmazott Zsolt Péter.

Rácz Tivadar, a város képviselő-testületének tagja a NOL-nak megerősítette: Pásztor Béla polgármester szerdán 18 óra 30 percre rendkívüli testületi ülést hívott össze, ahol bejelentette, hogy a Becton Dickinson elállt a beruházástól.

(NOL)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.