Bush felszólította Kínát: fogadja a Dalai Lámát

"A béke és a tolerancia univerzális jelképének, a hívők pásztorának, népe lángja őrzőjének" nevezte George Bush amerikai elnök szerdán a Dalai Lámát, Tibet száműzetésben élő spirituális vezetőjét, akinek személyesen adta át a Kongresszusi Aranyérmet, az amerikai törvényhozás által adható legmagasabb polgári kitüntetést.

"Amerika nem nézheti a vallási elnyomottak szenvedését, nem hunyhat szemet fölötte, nem fordulhat el" - mondta az Egyesült Államok elnöke a capitoliumi ünnepségen. Kifejezte reményét, hogy a pekingi vezetés is fogadja majd a Dalai Lámát és tárgyalni fog vele.

A Dalai Láma beszédében a kitüntetést bátorításnak nevezte a tibeti nép számára a vallási szabadságért és a valódi autonómiáért folytatott küzdelmében.  

Kína, amely szakadárnak tekinti a 72 éves buddhista vezetőt, élesen tiltakozott a ceremónia ellen.  Bush azonban a nap folyamán egy sajtókonferencián úgy nyilatkozott, hogy az ő jelenléte a Dalai Láma tiszteletére rendezett ünnepségen nem árthat Washington és Peking kapcsolatainak.

"Támogatom a vallásszabadságot, ő is támogatja a vallásszabadságot. Méltatni kívánom ezt az embert. Mindig is azt mondtam, hogy a kínaiaknak, hogy a vallásszabadság nemzetük érdeke. Azt is mondtam nekik, hogy az ő érdekük találkozni a Dalai Lámával. Ez volt az első eset, hogy egy amerikai elnök a nyilvánosság előtt együtt mutatkozott a tibeti vezetővel.

Az amerikai törvényhozók még tavaly döntöttek úgy, hogy Kongresszusi Aranyéremmel tüntetik ki a Dalai Lámát a  béke és az emberi jogok ügyéért,  a türelem és az erőszakmentesség   hirdetéséért kifejtett tevékenysége elismeréseként.

(MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.