Álháziorvos bukott le Földesen

A háziorvosi tevékenységhez szükséges szakvizsgával nem rendelkező, egyébként radiológusként bejegyezett "álháziorvos" rendelt három éven át a Hajdú-Bihar megyei Földesen, s félő, hogy jogtalan tevékenységét most egy másik településen folytatja - közölte Csontos János (MSZP), a térség országgyűlési képviselője.

A politikus által említett "másik település", Sáp polgármestere az MTI érdeklődésére megerősítette: R. Zoltán valóban bejelentkezett hozzájuk a háziorvosi szolgálat ellátására, ők azonban feltételekhez kötötték vele az együttműködést.

Az ügyet szóba hozó szocialista képviselő emlékeztetett arra, hogy az esetre még idén májusban derült fény, amikor Földes önkormányzati képviselő-testülete beszámolót készített a település közegészségügyi helyzetéről.

A területileg illetékes ÁNTSZ akkor közölte írásban velük, hogy a beszámolót készítő egyik háziorvos - dr. R. Zoltán - szakvizsga-bizonyítványát és a háziorvosi tevékenység folytatásához szükséges egyéb iratait évek óta - többszöri felszólítás ellenére - nem mutatta be az intézetüknek.

A képviselő-testület ezután elrendelte az egészségügyi alapellátásra vonatkozó háziorvosi iratok felülvizsgálatát.

Kiderült, hogy Magyarország egyetlen orvostudományi egyetemén sem tett háziorvosi szakvizsgát az érintett, egyébként radiológusként bejegyzett orvos.

Arra is fény derült, hogy az Országos Alapellátási Intézet főigazgatójának aláírásával bemutatott, a háziorvosi szakgyakorlat folytatására jogosító vizsgabizonyítvány hamis. Az intézet főigazgatója írásban közölte a képviselő-testülettel, hogy a R. Zoltán által bemutatott "vizsgabizonyítvány" alakilag, tartalmilag és hivatkozásaiban semmilyen vonatkozásban nem tartalmaz valós adatokat, a pecsét az intézet pecsétjeivel nem egyezik, az aláírás pedig egyértelműen hamisítvány.

Mindezek alapján Földes önkormányzata azonnal megszüntette a szerződését az orvossal, az ÁNTSZ visszavonta működési engedélyét, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár pedig letiltatta receptjei kiválthatóságát a gyógyszertárakban.

Mindezek ellenére Csontos János országgyűlési képviselő olyan információkkal rendelkezik, hogy R. Zoltán egy Földeshez közeli településen, Sápon folytat háziorvosi tevékenységet.

A képviselő ezért egyrészt kérdést intézett az Országgyűlésben az egészségügyi miniszterhez, másrészt a közvéleményhez fordulva hívja fel a figyelmet az esetre. Ráadásul - mint mondta - tudomása van arról, hogy korábban Földesen rejtélyes halálesetek is előfordultak, ami miatt a rendőrségen jelentették fel az orvost.

Ha az álháziorvos az egyébként orvoshiánnyal küzdő Sápon mégis ellátási szerződést köthetett, vizsgálatot kezdeményez a regionális ÁNTSZ-nél, hogyan fordulhatott elő, hogy R. Zoltán megszerezte az ehhez szükséges engedélyeket - tette hozzá.

Még nem dolgozik, és nem is lakik a településen R. Zoltán, aki egyébként valóban bejelentkezett a háziorvosi szolgálat ellátására - mondta el Karacs Imre, Sáp polgármestere. A település vezetője ugyanakkor megjegyezte: R. Zoltán jelezte, hogy még nem rendelkezik háziorvosi szakvizsgával. Ezért az önkormányzat felhívta a figyelmét: kössön együttműködési megállapodást az Országos Alapellátási Intézettel, amelyben vállalja a szakképesítés megszerzését, s az önkormányzat ezt követően magával az intézettel kötne megállapodást a háziorvos alkalmazásáról.

 

Karacs Imre elmondta: csak abban az esetben kötnek szerződést R. Zoltánnal a háziorvosi praxis működtetésére, ha ez a megállapodás létrejön, s az ÁNTSZ is engedélyezi a háziorvosi feladatok ellátását.   Elmondta azt is, hogy településükön 2004 szeptembere óta betöltetlen a háziorvosi praxis. Jelenleg a szomszédos településről, Bihartordáról jár át hozzájuk az orvos rendelni. Szeretnék, ha mielőbb saját orvosuk lenne - tette hozzá a polgármester.

(MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.