Szlovén-magyar közös kormányülés nagy egyetértésben

A két ország kapcsolata gond- és problémamentes, az a dolgunk, hogy az adódó lehetőségeket még jobban kihasználjuk - közölte szerdán Gyurcsány Ferenc a szlovéniai Lendván, Janez Jansa szlovén miniszterelnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján.

A két állam kormányának szlovén oldalon megtartott együttes ülését követően a magyar kormányfő közölte: a szomszédos államokkal az elmúlt években elindított közös kormányülések egyike sem volt még olyan témagazdag, mint a mostani, a szakminiszterek és az üzleti partnerek 12 megállapodást írtak alá.

A most létrejött együttműködések sorából kiemelte, hogy 2010-ig összekapcsolják a két ország elektromos hálózatát egy 400 kilowattos távvezetékkel. Említést tett arról a mintegy 200 millió eurós beruházásról, amellyel egy magyar beruházó a ljubljanai városközpontot teljesen átformálja.

A miniszterelnök szólt arról is, hogy egyre több külképviseletet kapcsol össze Szlovénia és Magyarország. Podgoricában a magyar diplomaták használják a szlovén képviseletet, a most aláírt két megállapodás szerint pedig Almatiban (Kazahsztán) és Tajpejben (Tajvan) a magyar képviseletek adnak helyet Szlovéniának.

Gyurcsány Ferenc külön szólt a nemzetiségi képviselőkkel való találkozón elhangzottakról. Eszerint egyik közösség vezetője sem mondta azt, hogy nincsenek problémák, de hangsúlyozták, hogy a felvetéseiket mindenki otthon meg tudja oldani, ami a kölcsönös bizalmat bizonyítja.

Janez Jansa a sajtótájékoztatón elmondta: helyesnek tartotta, hogy a két állam határ menti városokban tartja együttes kormányülését, ott, ahol évszázadok óta együtt élnek a nemzetiségek. Kifejtette: tegyünk meg mindent azért, hogy a kisebbségek fejlődhessenek, megőrizzék nemzeti identitásukat.

A szlovén kormányfő utalt arra, hogy a két ország között hamarosan eltűnnek a látható határok, ami még nagyobb lehetőséget kínál számos területen mindkét fél számára, és a derűsebb európai légkör kialakítására is. A kereskedelmi árucserében például tavaly 20 százalékkal, mintegy egymilliárd euróra emelkedett a forgalom a két ország között, idén pedig további 30 százalékos növekedést várnak.

Egy kérdés kapcsán Gyurcsány Ferenc kifejtette: a következő évben növekszik Magyarországon a kisebbségekre fordítható támogatás összege. Háromszorosára tervezik bővíteni a szlovén nyelvű rádió adását, tárgyalnak a nemzetiségi iskola átadásáról és egy múzeum létrehozásáról. Van még tennivalónk, "nekünk kell többet tenni" - fogalmazott a kormányfő.

Az MTI kérdésére, hogy a két ország határán élőket leginkább foglalkoztató közlekedési problémákra milyen megoldás kínálkozik, Janez Jansa így válaszolt: 2008 végéig elkészül a magyar határt Ljubljanával összekötő autópálya, és korszerűsítik a szlovén vasúti hálózatot is. E két fejlesztést Szlovénia történelmének legnagyobb beruházásaiként jellemezte a kormányfő.

A magyar miniszterelnök mindezt azzal egészítette ki, hogy a két ország közötti vasúti összeköttetések javításáról is megállapodtak. Boba és a szlovén Pragersko között fejlesztik a vonalat, a Lendva és Rédics közötti vonal újjáépítésére vállalkozói terveket készítenek. Kiemelte még: a szlovák-magyar-szlovén közúti összeköttetést biztosító 86-os főút egyes szakaszait gyorsforgalmi úttá kívánják átalakítani.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.