Az Egyesült Arab Emírségekben lehet nagykövet a volt Malév-vezér

A pekingi, a kabuli és az abu-dzabi nagykövetjelöltet is támogatta az Országgyűlés külügyi bizottsága keddi ülésén - mondta Németh Zsolt (Fidesz), a testület elnöke az MTI-nek.

Kusai Sándor pekingi és Mátyus Sándor kabuli nagykövetjelöltet egyhangúlag támogatta a bizottság. Az Egyesült Arab Emírségekbe készülő Gönci Jánost az ellenzék nem támogatta, a kormánypárti többség azonban megszavazta - közölte Németh Zsolt.

Tájékoztatása szerint az ellenzék azt kifogásolta, hogy Gönci Jánosnak nincs külügyes és arab országok-beli tapasztalata, a jelöltet politikai kinevezettnek tartják. Gönci János 2007 nyaráig a Malév vezérigazgatója, korábban pedig a légitársaság és a Budapest Airport igazgatósági tagja volt. A műszaki végzettségű nagykövetjelölt több éven keresztül tanított a Budapesti Műszaki Egyetemen.

Mátyus Sándor, a kabuli nagykövetjelölt ideiglenes ügyvivőként 2006 óta szolgál az afgán fővárosban, korábban is a terület szakértőjeként dolgozott a Külügyminisztériumban. Szintén karrierdiplomata a Pekingbe készülő Kusai Sándor, aki főosztályvezető-helyettesként dolgozott a minisztériumban.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.