Komoly világgazdasági lassulást jósolnak

Drasztikus mértékben rontotta az amerikai gazdaságra és a dollár euróárfolyamára adott jövő évi előrejelzését a legnagyobb londoni gazdaságelemző cég, amely legújabb havi prognózisában - elsőként a nagy londoni házak közül - euróövezeti kamatcsökkentést is valószínűsít az amerikaival párhuzamosan.

Az Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdasági előrejelző intézete -  novemberre összeállított világgazdasági jelentésében azt írta: az amerikai gazdaság a cég szerint már az idén is csak 1,8 százalékkal növekszik a tavaly mért 2,9 százalék után, és az ütem jövőre 1,2 százalékra lassul tovább.

Az EIU ezzel agresszív mértékben rontotta 2008-ra szóló  amerikai növekedési előrejelzését: a ház az előző havi hasonló világgazdasági prognózisában még az amerikai gazdaság 2,1 százalékos növekedésével számolt jövőre.

A cég - az elmúlt hónaphoz hasonlóan - továbbra is jelentős, 40 százalékos esélyt ad annak, hogy az amerikai gazdaság egy éven belül recesszióba süllyed.

Az EIU nincs egyedül a londoni elemzői közösségben az amerikai recessziós kockázatra figyelmeztető előrejelzésével. A Moody’s Investors Service nemzetközi hitelminősítő rendszeres globális hitelfolyamat-elemzéseinek egyik múlt havi összeállítása szintén 40 százalékosra becsülte az amerikai recesszió esélyét.

A BNP Paribas bankcsoport októberre szóló havi világgazdasági prognózisában az addigi 2,3 százalékról egy teljes százalékponttal, 1,3 százalékra vette vissza az amerikai gazdaság jövő évi növekedésére adott előrejelzését, megjegyezve: ha az amerikai gazdaság növekedési üteme 2 százalék alá csökken, azt általában recesszió követi.

A harmincas évek óta nem volt ilyen

Az EIU új, novemberre kiadott - Londonban előre közzétett - havi jelentése szerint minden összehasonlító tanulmány arra mutat, hogy az amerikai lakóingatlan-piaci megingások rendszerint súlyos gondokat okoznak a gazdaság egészében. A mostani amerikai lakóingatlan-piaci visszaesésnek - amely a nem elsőrendű (subprime) jelzálogadósi kör törlesztési képességével kapcsolatos piaci aggodalmak nyomán kezdődött - "távolról sincs vége", és még időt vesz igénybe, amíg hatásai teljesen átszűrődnek egyéb szektorokba, különösen a magánfogyasztásba, áll az EIU új londoni elemzésében.

A cég szerint sok elemző "a közelmúltat vetíti rá" a jelenre előrejelzéseihez. Az Egyesült Államokban azonban a 30-as évek nagy depressziója óta nem volt példa a lakóingatlan-árak éves összevetésű visszaesésére, vagyis az amerikai gazdaság jelenleg "feltérképezetlen területen" jár, ami "problémássá teszi" az ilyen extrapolációkat.

Bizonytalanná válhat a dollár nemzetközi kulcsvaluta-státusa

Az EIU drasztikusan rontotta 2008-ra adott dollárárfolyam-előrejelzését is: a prognózis szerint az euró átlagárfolyama jövőre 1,45 dollár lesz a cég által eddig várt 1,38 dollár helyett. A ház szerint a dollárra nehezedő nyomás miatt a jövő évre jósolt átlagon belül lesznek 1,50 dollárhoz közeli euróárfolyam-kiugrások is.

A Standard & Poor’s, a világ legnagyobb hitelminősítője éppen előző nap Londonban kiadott elemzésében írta: a dollár továbbra is őrzi globális kulcsvaluta-státusát az amerikai gazdaság puszta mérete és rugalmassága miatt, de az amerikai makrohelyzet romlása és a befektetői hangulat megingása esetén a dollár még nagyobb nyomás alá kerülhet, és kérdésessé válhat az amerikai szuverén adóskockázat jelenlegi - lehetséges legmagasabb, "AAA" szintű - besorolása is.

Az S&P szerint bármely olyan amerikai makrogazdaság-politika, amely súlyosbítaná a jelenlegi egyensúlytalanságokat, már kockára tenné a dollár nemzetközi kulcsvaluta-státusát.

Az EIU szerint az euróövezeti gazdasági növekedés a tavalyi 2,8 százalékról az idén 2,4 százalékra, 2008-ban 2 százalékra lassul.

Az elemzés szerint ugyanakkor a felzárkózó térség figyelemreméltó ellenálló-képességet mutat a felfordulással szemben; ezt jelzi, hogy milyen korlátozott mértékben nőtt a JP Morgan felzárkózó piaci kötvényindexében (EBMI Plus) foglalt térségi adósságok átlagos kockázati felára az irányadó amerikai kincstárjegyhez képest.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.