"Nincs még lezárva az ügy"

Politikai pozíciók rögzítéséről és legitim frakciódöntésről beszél Molnár Gyula, Újbuda polgármestere.

- Kompromisszumként vagy "erőszakos ösztönzésként" értékeli a frakció azon döntését, hogy a polgármester-képviselők összeférhetetlenségi törvényjavaslata már 2011-ben életbe lép az önök által támogatott 2014-es dátum helyett?

- Az MSZP-frakció a gyorsabb átmenet mellett szavazott. Én most is tartom azt az álláspontot, hogy az embereket nem a két poszt együttes betöltése, hanem a két fizetés irritálja. Fogadjuk el, van igény a főállású képviselőkre, kisebb, jobban működő parlamentre. Ezzel kapcsolatban javasoltuk egy kvázi kétkamarás szerkezet létrehozását az "önkormányzati tanács" felállításával. Ma a parlament dönt az önkormányzatok pénzéről, a parlament dönt a települési önkormányzatok feladat- és hatásköréről. A mi javaslatunk az volt, hogy 2010-ben lépjen hatályba, hogy csak egy helyről lehessen fizetést felvenni, 2014-től pedig lépjen életbe a teljes összeférhetetlenség. Ez puhább átmenetet jelentett volna.

- A frakció viszont nem így döntött. Mennyire legitim a döntés, hiszen az érintett polgármester-képviselők többsége nem volt jelen a szavazáson?

- Legitim döntést hoztak, nekünk ezzel nincs dolgunk. A frakciószabályzatunk szerint a jelenlévők többsége dönt. El kellett volna menni, a döntést tehát nem lehet vitatni. Jelenleg ez a tárgyalási mandátumuk a szocialistáknak. Hogy milyen lesz a törvényjavaslat, amelyet az ötpárti tárgyalások után tárgyalni fognak, az más kérdés. Abban bízom, hogy lesznek eltérések. Nem örülnék, ha népszavazási kérdéssé válna ez az ügy.

- Érthetjük ezt úgy, hogy a szocialista polgármester-képviselők abban bíznak, hogy az ellenzék "megfúrja" a frakció által elfogadott javaslatot?

- Nem tudom, mi a Fidesz álláspontja. Az biztos, hogy a kérdés már nem egyszerűen személyi, hanem közjogi. Ha ez közjogi vita lesz, akkor abban sok érv felmerülhet még. Tehát nem tekinthető lezártnak a dolog.

- De a szocialisták megszavaztak egy forgatókönyvet. A polgármester-képviselők menynyire "fegyelmezettek"? Elfogadják a döntést, vagy várható, hogy utólag "lázadnak"?

- Egészen addig a pontig, amíg más döntés nincs, ez a legitim álláspont. Volt egy hibás kiinduló helyzet: egy köztisztasági csomag része lett egy közjogi kérdés. Ezt a miniszterelnök és a frakcióvezető is belátta. Ha egy új közjogi csomag lesz, amely külön kezeli ezt, akkor újból tárgyalhatunk az öszszeférhetetlenség kérdéséről. Feszültséget nem látok, politikai pozíciók rögzítéséről van szó.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.